All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Probiotic lactobacilli do not protect chickens against Salmonella infection by competitive exclusion in the intestinal tract but in feed, outside the chicken host

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000147" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000147 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vetweb.cz/probioticky-efekt-laktobacilu-v-ochrane-kuratpred-infekci-salmonelami-nespociva-v-jejichaktivite-v-travicim-traktu-ale-v-krmivu/" target="_blank" >https://vetweb.cz/probioticky-efekt-laktobacilu-v-ochrane-kuratpred-infekci-salmonelami-nespociva-v-jejichaktivite-v-travicim-traktu-ale-v-krmivu/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu

  • Original language description

    Laktobacily jsou běžně využívány jako probiotika u drůbeže. Laktobacily však účinně nekolonizují trávicí trakt drůbeže a i jejich ochrana před patogenními mikroorganismy je diskutabilní. Proto jsme v této práci testovali probiotický potenciál směsi 4 různých druhů laktobacilů (L. salivarius, L. reuteri, L. ingluviei a L. alvi) v ochraně kuřat před infekcí salmonelami. Pokud byla směs laktobacilů podávána odděleně od salmonel, nechránila kuřata před infekcí. Pozitivní efekt laktobacilů jsme zaznamenali pouze v případě, kdy byly laktobacily a salmonela současně zaočkovány do krmiva, a krmivo bylo ponecháno anaerobní fermentaci po dobu 24 hodin. Po podávání takového krmiva zůstala kuřata na salmonelu negativní. V průběhu fermentace laktobacily totiž došlo k poklesu pH, což způsobilo úplnou inaktivaci salmonel. Kuřata tak vlastně vůbec nebyla salmonelami vůbec infikována, a proto zůstala Salmonella negativní.

  • Czech name

    Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810462" target="_blank" >QK1810462: Manipulation of the intestinal microbiota of pigs and poultry to reduce E. coli infections and use of antimicrobials</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    72

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    220-224

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database