Probiotic lactobacilli do not protect chickens against Salmonella infection by competitive exclusion in the intestinal tract but in feed, outside the chicken host
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000147" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000147 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/probioticky-efekt-laktobacilu-v-ochrane-kuratpred-infekci-salmonelami-nespociva-v-jejichaktivite-v-travicim-traktu-ale-v-krmivu/" target="_blank" >https://vetweb.cz/probioticky-efekt-laktobacilu-v-ochrane-kuratpred-infekci-salmonelami-nespociva-v-jejichaktivite-v-travicim-traktu-ale-v-krmivu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu
Original language description
Laktobacily jsou běžně využívány jako probiotika u drůbeže. Laktobacily však účinně nekolonizují trávicí trakt drůbeže a i jejich ochrana před patogenními mikroorganismy je diskutabilní. Proto jsme v této práci testovali probiotický potenciál směsi 4 různých druhů laktobacilů (L. salivarius, L. reuteri, L. ingluviei a L. alvi) v ochraně kuřat před infekcí salmonelami. Pokud byla směs laktobacilů podávána odděleně od salmonel, nechránila kuřata před infekcí. Pozitivní efekt laktobacilů jsme zaznamenali pouze v případě, kdy byly laktobacily a salmonela současně zaočkovány do krmiva, a krmivo bylo ponecháno anaerobní fermentaci po dobu 24 hodin. Po podávání takového krmiva zůstala kuřata na salmonelu negativní. V průběhu fermentace laktobacily totiž došlo k poklesu pH, což způsobilo úplnou inaktivaci salmonel. Kuřata tak vlastně vůbec nebyla salmonelami vůbec infikována, a proto zůstala Salmonella negativní.
Czech name
Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810462" target="_blank" >QK1810462: Manipulation of the intestinal microbiota of pigs and poultry to reduce E. coli infections and use of antimicrobials</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
72
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
220-224
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—