All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Whole-genome analysis of methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in dry-fermented salami

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj mikroflóry sýrů během výroby a zrání - konkurence startovacích kultur a mikrobioty prostředí

  • Original language description

    Fermentované salámy (FS) patří v České republice mezi často konzumované potraviny. Cílem studie bylo vyhodnotit prevalenci Staphylococcus aureus v FS z tržní sítě, vyšetřit antimikrobiální rezistenci, vybrané geny virulence a identifikovat zdroj kontaminace testovaných výrobků. Prevalence S. aureus v testovaných výrobcích byla 27,8%. Celogenomovým sekvenováním bylo charakterizováno celkem pět multirezistentních meticilin rezistentních (MRSA) a šestnáct meticilin citlivých (MSSA) izolátů S. aureus. Bylo identifikováno osm různých sekvenačních typů a devět spa typů, přičemž ST398-t011 dominoval u MRSA a ST7-t091 u izolátů MSSA. Izoláty ST398 rezistentní vůči meticilinu byly klasifikovány jako MRSA související s hospodářskými zvířaty (LA-MRSA), z čehož lze předpokládat, že zdrojem kontaminace produktu bylo vepřové maso. Geny kódující stafylokokové enterotoxiny a/nebo virulenční faktory byly identifikovány výhradně u izolátů MSSA, a proto lze jejich původ spatřovat v lidských přenašečích.

  • Czech name

    Vývoj mikroflóry sýrů během výroby a zrání - konkurence startovacích kultur a mikrobioty prostředí

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů