Whole-genome analysis of methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in dry-fermented salami
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000129" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000129 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Celogenomová analýza meticilin rezistentních a meticilin senzitivních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech
Original language description
Fermentované salámy jsou oblíbené a často konzumované výrobky určené k přímé spotřebě. Jejich bezpečnost je zajištěna přidáním přesně definovaných startovacích kultur a následnou fermentací. Cílem studie bylo vyhodnotit prevalenci Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech zakoupených v české maloobchodní síti, u získaných izolátů vyšetřit antimikrobiální rezistenci a vybrané geny virulence a odhadnout možný zdroj S. aureus v těchto výrobcích. Celogenomovým sekvenováním bylo charakterizováno pět meticilin rezistentních (MRSA) a šestnáct meticilin senzitivních izolátů S. aureus (MSSA), u kterých bylo identifikováno osm různých sekvenačních typů a devět spa typů, přičemž ST398-t011 dominoval u MRSA a ST7-t091 u izolátů MSSA. Izoláty ST398 rezistentní vůči meticilinu byly klasifikovány jako MRSA související s hospodářskými zvířaty (LA-MRSA), z čehož lze vyvozovat, že zdrojem kontaminace produktů bylo vepřové maso. Geny kódující stafylokokové enterotoxiny a faktory virulence, včetně faktorů podílejících se na invazi do hostitele anebo napomáhajících šíření infekce, byly identifikovány výhradně u izolátů MSSA, a proto lze jejich původ spatřovat v lidských přenašečích. Výsledky naznačují důležitost vysokých standardů správné hygienické praxe a správné výrobní praxe při zpracování potravin.
Czech name
Celogenomová analýza meticilin rezistentních a meticilin senzitivních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2023
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
38-43
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—