All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Whole-genome analysis of methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in dry-fermented salami

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000129" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000129 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Celogenomová analýza meticilin rezistentních a meticilin senzitivních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech

  • Original language description

    Fermentované salámy jsou oblíbené a často konzumované výrobky určené k přímé spotřebě. Jejich bezpečnost je zajištěna přidáním přesně definovaných startovacích kultur a následnou fermentací. Cílem studie bylo vyhodnotit prevalenci Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech zakoupených v české maloobchodní síti, u získaných izolátů vyšetřit antimikrobiální rezistenci a vybrané geny virulence a odhadnout možný zdroj S. aureus v těchto výrobcích. Celogenomovým sekvenováním bylo charakterizováno pět meticilin rezistentních (MRSA) a šestnáct meticilin senzitivních izolátů S. aureus (MSSA), u kterých bylo identifikováno osm různých sekvenačních typů a devět spa typů, přičemž ST398-t011 dominoval u MRSA a ST7-t091 u izolátů MSSA. Izoláty ST398 rezistentní vůči meticilinu byly klasifikovány jako MRSA související s hospodářskými zvířaty (LA-MRSA), z čehož lze vyvozovat, že zdrojem kontaminace produktů bylo vepřové maso. Geny kódující stafylokokové enterotoxiny a faktory virulence, včetně faktorů podílejících se na invazi do hostitele anebo napomáhajících šíření infekce, byly identifikovány výhradně u izolátů MSSA, a proto lze jejich původ spatřovat v lidských přenašečích. Výsledky naznačují důležitost vysokých standardů správné hygienické praxe a správné výrobní praxe při zpracování potravin.

  • Czech name

    Celogenomová analýza meticilin rezistentních a meticilin senzitivních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2023

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    38-43

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database