Where to look for the causes of the increased prevalence of celiac disease?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000143" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000143 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.hcmagazin.cz/clanek_kde-hledat-priciny-zvysene-prevalence-celiakie_4518.html" target="_blank" >https://www.hcmagazin.cz/clanek_kde-hledat-priciny-zvysene-prevalence-celiakie_4518.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kde hledat příčiny zvýšené prevalence celiakie?
Original language description
Celiakie (céliakální sprue, glutenová/glutensenzitivní enteropatie) je imunitně zprostředkované, zánětlivé systémové onemocnění. Je způsobeno glutenem neboli lepkem, který se vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen či oves. Toto geneticky podmíněné onemocnění doprovází lidstvo pravděpodobně již od zavedení lepkových obilovin do stravy člověka, tedy přibližně od doby 8 až 10 tisíc let před naším letopočtem. V posledních letech však výskyt celiakie narůstá a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti.
Czech name
Kde hledat příčiny zvýšené prevalence celiakie?
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30302 - Epidemiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/NU23-06-00553" target="_blank" >NU23-06-00553: Optimization of celiac disease monitoring and new possibilities of its prevention</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů