All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The rise in the prevalence of celiac disease - where to look for answers?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000156" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000156 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216224:14110/23:00132061 RIV/60461373:22330/23:43927250 RIV/65269705:_____/23:00078454

  • Result on the web

    <a href="https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2023-3-22/narust-prevalence-celiakie-kde-hledat-odpovedi-135450" target="_blank" >https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2023-3-22/narust-prevalence-celiakie-kde-hledat-odpovedi-135450</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nárůst prevalence celiakie – kde hledat odpovědi?

  • Original language description

    Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.

  • Czech name

    Nárůst prevalence celiakie – kde hledat odpovědi?

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30302 - Epidemiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/NU23-06-00553" target="_blank" >NU23-06-00553: Optimization of celiac disease monitoring and new possibilities of its prevention</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

  • ISSN

    1210-7913

  • e-ISSN

    1805-451X

  • Volume of the periodical

    72

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    172-183

  • UT code for WoS article

    999

  • EID of the result in the Scopus database