Carbohydrates in diet of diabetic patients
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F23%3A10465676" target="_blank" >RIV/00064165:_____/23:10465676 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11110/23:10465676
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tKZmpGkQjC" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tKZmpGkQjC</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem
Original language description
Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.
Czech name
Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem
Czech description
Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
ISSN
1211-9326
e-ISSN
1212-6853
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
42-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85160083941