Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064173%3A_____%2F16%3AN0000174" target="_blank" >RIV/00064173:_____/16:N0000174 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity
Original language description
Neceliakální glutenová (pšeničná) senzitivita je syndrom zahrnující intestinální a extraintestinální příznaky u osob konzumujících potraviny vyrobené z pšenice, ječmene a žita. Vzhledem neexistenci specifického biomarkeru je syndrom neceliakální glutenové senzitivity diagnózou per exclusionem, vyžaduje vyloučení celiakie a alergie na pšenici. Diagnostika spočívá v průkazu rychlého vymizení symptomů po bezlepkové dietě a evidentního zhoršení po znovuzavedení stravy obsahující lepek. Uvažuje se, že zvyšující se prevalence chorob vyvolaných glutenem souvisí s moderními technologiemi pěstování a potravinářského zpracování obilovin. V patogenezi syndromu neceliakální glutenové senzitivity se pravděpodobně uplatňuje aktivace vrozeného imunitního systému na úrovní intestinální i extraintestinální. Vedle glutenu samotného jsou možným spouštěčem i neglutenové součásti obilného zrna, zejména inhibitory amyláz a trypsinu. Kromě toho sacharidové složky obilovin označované jako FODMAP (fermentabilní, oligo-, di-, monosacharidy a polyoly) mohou vyvolávat gastrointestinální potíže.
Czech name
Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity
Czech description
Neceliakální glutenová (pšeničná) senzitivita je syndrom zahrnující intestinální a extraintestinální příznaky u osob konzumujících potraviny vyrobené z pšenice, ječmene a žita. Vzhledem neexistenci specifického biomarkeru je syndrom neceliakální glutenové senzitivity diagnózou per exclusionem, vyžaduje vyloučení celiakie a alergie na pšenici. Diagnostika spočívá v průkazu rychlého vymizení symptomů po bezlepkové dietě a evidentního zhoršení po znovuzavedení stravy obsahující lepek. Uvažuje se, že zvyšující se prevalence chorob vyvolaných glutenem souvisí s moderními technologiemi pěstování a potravinářského zpracování obilovin. V patogenezi syndromu neceliakální glutenové senzitivity se pravděpodobně uplatňuje aktivace vrozeného imunitního systému na úrovní intestinální i extraintestinální. Vedle glutenu samotného jsou možným spouštěčem i neglutenové součásti obilného zrna, zejména inhibitory amyláz a trypsinu. Kromě toho sacharidové složky obilovin označované jako FODMAP (fermentabilní, oligo-, di-, monosacharidy a polyoly) mohou vyvolávat gastrointestinální potíže.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Postgraduální gastroenterologie & hepatologie
ISSN
2336-4998
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
196-203
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—