All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutrition habits of Czech scholars. The food choice and vitamins

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F12%3A8464" target="_blank" >RIV/00064203:_____/12:8464 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy.html" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/vyzivove-zvyklosti-ceskych-skolnich-deti-1-cast-vyber-potravin-a-vitaminy.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy

  • Original language description

    Nutriční zvyklosti dětí se promítají do metabolických procesů organismu. Menší obliba některých potravin, neníli jinak kompenzována, může vést k nedostatečnému příjmu některých složek výživy. Prezentovaná studie vychází z hodnocení pěti celodenních jídelníčků (konzumovaných potravin) 1500 mladších a starších školních dětí z Prahy, Brna a Plzně. Děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo. V této části studie jsme se zaměřili na příjem vitaminů, hodnocených z údajů konzumované potravy. Zjistili jsme, že průměrný příjem kyseliny listové dosahoval u starších školních dětí pouze 74% denní doporučené dávky (DDD) a 10% dětí mělo příjem kyseliny listové dokonce nižší než 35,6%. Rovněž nízké byly hodnoty příjmu vitaminu D, u mladších školních dětí 62,8%, u starších školních dětí 55,1% DDD. 10% starších školních dětí mělo příjem vitaminu E nižší než 58%. Ostatními hodnocenými vitaminy ze skupiny B a vitaminem C byt organismus dětí dostatečně zásoben. Daná zjištění m

  • Czech name

    Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy

  • Czech description

    Nutriční zvyklosti dětí se promítají do metabolických procesů organismu. Menší obliba některých potravin, neníli jinak kompenzována, může vést k nedostatečnému příjmu některých složek výživy. Prezentovaná studie vychází z hodnocení pěti celodenních jídelníčků (konzumovaných potravin) 1500 mladších a starších školních dětí z Prahy, Brna a Plzně. Děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo. V této části studie jsme se zaměřili na příjem vitaminů, hodnocených z údajů konzumované potravy. Zjistili jsme, že průměrný příjem kyseliny listové dosahoval u starších školních dětí pouze 74% denní doporučené dávky (DDD) a 10% dětí mělo příjem kyseliny listové dokonce nižší než 35,6%. Rovněž nízké byly hodnoty příjmu vitaminu D, u mladších školních dětí 62,8%, u starších školních dětí 55,1% DDD. 10% starších školních dětí mělo příjem vitaminu E nižší než 58%. Ostatními hodnocenými vitaminy ze skupiny B a vitaminem C byt organismus dětí dostatečně zásoben. Daná zjištění m

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    67

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    58-60

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database