New methods for the production of foods containing probiotics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F16%3A10337750" target="_blank" >RIV/00064203:_____/16:10337750 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11130/16:10337750
Result on the web
<a href="http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=FhTwFxL7cag%3D&tabid=730&language=cs-CZ" target="_blank" >http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=FhTwFxL7cag%3D&tabid=730&language=cs-CZ</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nové metody pro výrobu potravin s obsahem probiotik
Original language description
V rámci řešení projektu "Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin" byla řešena problematika optimalizace reologických vlastností aplikací bakterií mléčného kvašení s výraznou produkcí exogenních polysachararidů. Zakysané mléko s obsahem polysacharidů je významně odolnější vůči mechanickému namáhání a konzistence výrobku je hustá bez uvolňování plazmy. Dalším přínosem je, že některé bakterie se zvý- šenou produkcí polysacharidů mají probiotické charakteris- tiky. Z vybraných aplikovaných bakterií mléčného kvašení je možno jmenovat Enterococcus faecium CCDM 922. Pravidelný příjem v terapeuticky významném množství totiž pomáhá působit preventivně proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině LDL-cholesterolu v krvi, snižuje aktivitu nežádoucích enzymů a potlačuje růst patogenních bakterií. Poznatků bylo využito v koncipování technologie nového výrobku Zákys s vyšší viskozitou, který je vyráběn mlékárnou LACRUM Velké Meziříčí a který byl oceněn cenou ministra zemědělství v kategorii nejlepší realizovaný aplikovaný výsledek
Czech name
Nové metody pro výrobu potravin s obsahem probiotik
Czech description
V rámci řešení projektu "Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin" byla řešena problematika optimalizace reologických vlastností aplikací bakterií mléčného kvašení s výraznou produkcí exogenních polysachararidů. Zakysané mléko s obsahem polysacharidů je významně odolnější vůči mechanickému namáhání a konzistence výrobku je hustá bez uvolňování plazmy. Dalším přínosem je, že některé bakterie se zvý- šenou produkcí polysacharidů mají probiotické charakteris- tiky. Z vybraných aplikovaných bakterií mléčného kvašení je možno jmenovat Enterococcus faecium CCDM 922. Pravidelný příjem v terapeuticky významném množství totiž pomáhá působit preventivně proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině LDL-cholesterolu v krvi, snižuje aktivitu nežádoucích enzymů a potlačuje růst patogenních bakterií. Poznatků bylo využito v koncipování technologie nového výrobku Zákys s vyšší viskozitou, který je vyráběn mlékárnou LACRUM Velké Meziříčí a který byl oceněn cenou ministra zemědělství v kategorii nejlepší realizovaný aplikovaný výsledek
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinářská revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Volume of the periodical
neuveden
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
14-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—