All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Glycation-Induced Inactivation of Aspartate Aminotransferase, Effect of Uric Acid

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F05%3A00004765" target="_blank" >RIV/00216208:11150/05:00004765 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11160/05:00007093

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Glycation-Induced Inactivation of Aspartate Aminotransferase, Effect of Uric Acid

  • Original language description

    Glycation is common posttranslational modification of proteins impairing their function, which occurs during diabetes mellitus and aging.Beside extracellular glycation of long-lived proteins, intracellular modifications of short-lived proteins by more reactive sugars like fructose are possible.The process includes free oxygen radicals (glycoxidation).In an attempt to reduce glycoxidation and formation of advanced glycation products, influence of 0.2-1.2 mM uric acid as endogenous antioxidant on glycoxidation of purified pig heart aspartate aminotransferase (AST) by 50 mM and 500 mM D-fructose in vitro was studied.Uric acid at 1.2 mM concentration reduced AST activity decrease and formation of total AGE products caused by incubation in vitro of the enzyme with sugar up to 25 days at 37 °C.The results thus support the hypothesis that uric acid has beneficial effects in controlling protein glycoxidation.The in vitro system AST-fructose proved to be a useful tool for investigation of glyca

  • Czech name

    Inaktivace aspartát aminostransferázy vyvolaná glykací. Vliv kyseliny močové

  • Czech description

    Glykace je běžná posttranslační modifikace bílkovin, která mění jejich fukci a vyskytuje se např. u diabetu a stárnutí. Glykace může probíhat extracelulárně nebo intracelulárně, a to prostřednictvím reaktivních cukrů jako např. fruktózy. Tento proces zahrnuje reaktivní formy kyslíku (glykoxidace). Cílem této in vitro studie byla redukce glykoxidace a tvorby pokročilých glykačních produktů (AGE) prostřednictvím 50 a 500 mM D-fruktózy u purifikované prasečí aspartát aminotransferázy (AST) pomocí 0,2-1,2 mM kyseliny močové jako endogenního antioxidantu. Kyselina močová v koncentraci 1,2 mM potlačovala snižování aktivity AST a tvorbu produktů AGE vyvolanou inkubací enzymu s cukrem až 25 dní při teplotě 37°C. Výsledky tedy podporují hypotézu, že kyselina močová má pozitivní účinky při kontrole glykoxidace bílkovin. In vitro systém AST-fruktóza se ukázal jako vhodný nástroj při výzkumu glykačního procesu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Molecular and Cellular Biochemistry

  • ISSN

    0300-8177

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    278

  • Issue of the periodical within the volume

    1-2

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    85-92

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database