Glycation-Induced Inactivation of Aspartate Aminotransferase, Effect of Uric Acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F05%3A00004765" target="_blank" >RIV/00216208:11150/05:00004765 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11160/05:00007093
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Glycation-Induced Inactivation of Aspartate Aminotransferase, Effect of Uric Acid
Original language description
Glycation is common posttranslational modification of proteins impairing their function, which occurs during diabetes mellitus and aging.Beside extracellular glycation of long-lived proteins, intracellular modifications of short-lived proteins by more reactive sugars like fructose are possible.The process includes free oxygen radicals (glycoxidation).In an attempt to reduce glycoxidation and formation of advanced glycation products, influence of 0.2-1.2 mM uric acid as endogenous antioxidant on glycoxidation of purified pig heart aspartate aminotransferase (AST) by 50 mM and 500 mM D-fructose in vitro was studied.Uric acid at 1.2 mM concentration reduced AST activity decrease and formation of total AGE products caused by incubation in vitro of the enzyme with sugar up to 25 days at 37 °C.The results thus support the hypothesis that uric acid has beneficial effects in controlling protein glycoxidation.The in vitro system AST-fructose proved to be a useful tool for investigation of glyca
Czech name
Inaktivace aspartát aminostransferázy vyvolaná glykací. Vliv kyseliny močové
Czech description
Glykace je běžná posttranslační modifikace bílkovin, která mění jejich fukci a vyskytuje se např. u diabetu a stárnutí. Glykace může probíhat extracelulárně nebo intracelulárně, a to prostřednictvím reaktivních cukrů jako např. fruktózy. Tento proces zahrnuje reaktivní formy kyslíku (glykoxidace). Cílem této in vitro studie byla redukce glykoxidace a tvorby pokročilých glykačních produktů (AGE) prostřednictvím 50 a 500 mM D-fruktózy u purifikované prasečí aspartát aminotransferázy (AST) pomocí 0,2-1,2 mM kyseliny močové jako endogenního antioxidantu. Kyselina močová v koncentraci 1,2 mM potlačovala snižování aktivity AST a tvorbu produktů AGE vyvolanou inkubací enzymu s cukrem až 25 dní při teplotě 37°C. Výsledky tedy podporují hypotézu, že kyselina močová má pozitivní účinky při kontrole glykoxidace bílkovin. In vitro systém AST-fruktóza se ukázal jako vhodný nástroj při výzkumu glykačního procesu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Molecular and Cellular Biochemistry
ISSN
0300-8177
e-ISSN
—
Volume of the periodical
278
Issue of the periodical within the volume
1-2
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
8
Pages from-to
85-92
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—