Technical and scientific progress as the basis for the development of the brewing industry in Benešov and Konopiště during the second half of the19th century
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11210%2F16%3A10326461" target="_blank" >RIV/00216208:11210/16:10326461 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technický a vědecký pokrok jako pozadí vývoje pivovarnictví v Benešově a na Konopišti v druhé polovině 19. století
Original language description
Příspěvek zachycuje na ploše několika kapitol z výroby piva vývoj pivovarské techniky a vědy v druhé polovině 19. století a jejich aplikování v praxi pivovarnictví v kombinaci s vývojem pivovarské technologie. V širších souvislostech je tak naznačen vývoj celého pivovarnictví ve sledovaném období, v jehož pozadí proběhla nejvýznamnější proměna tohoto oboru od řemeslné činnosti na průmyslový obor s možností velkovýroby piva. V příspěvku je v jednotlivých případech (šrotování sladu, práce na varně, úsek chladného hospodářství, zejména hlavního kvašení) rozebrán konkrétní vývoj a podoba nových zařízení či objevů a následně ukázáno, jakým způsobem rezonovaly u samotných sládků. Jejich zkušenosti přístup k práci dobře odráží, jakým způsobem probíhá aplikování výsledku práce techniků a vědců v oboru se silným empirickým zázemím v podobě vývoje pivovarské technologie.
Czech name
Technický a vědecký pokrok jako pozadí vývoje pivovarnictví v Benešově a na Konopišti v druhé polovině 19. století
Czech description
Příspěvek zachycuje na ploše několika kapitol z výroby piva vývoj pivovarské techniky a vědy v druhé polovině 19. století a jejich aplikování v praxi pivovarnictví v kombinaci s vývojem pivovarské technologie. V širších souvislostech je tak naznačen vývoj celého pivovarnictví ve sledovaném období, v jehož pozadí proběhla nejvýznamnější proměna tohoto oboru od řemeslné činnosti na průmyslový obor s možností velkovýroby piva. V příspěvku je v jednotlivých případech (šrotování sladu, práce na varně, úsek chladného hospodářství, zejména hlavního kvašení) rozebrán konkrétní vývoj a podoba nových zařízení či objevů a následně ukázáno, jakým způsobem rezonovaly u samotných sládků. Jejich zkušenosti přístup k práci dobře odráží, jakým způsobem probíhá aplikování výsledku práce techniků a vědců v oboru se silným empirickým zázemím v podobě vývoje pivovarské technologie.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AB - History
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Hospodářské dějiny - Economic History
ISSN
0231-7540
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
20
Pages from-to
83-102
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—