All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of Theanine Enantiomers by HPLC; Comparison of Detection Methods

Result description

Theanine, a non-proteinogenic amino acid present in tea leaves, is well known for its health promoting effects such as lowering blood pressure, reducing caffeine side effects, improving memory and supporting the immunity system. Theanine occurs in dietary supplements as racemate, while they should contain only the L-enantiomer. The article deals with the optimization of separation and detection of underivatized and derivatized theanine enantiomers on a chiral teicoplanin-based stationary phase. The chromatographic limits of detection and quantification were determined with the aim to assess the content of the theanine enantiomers in dietary supplements.

Keywords

TEAFOODDANSYL DERIVATIZATIONAMINO-ACID-ANALYSISPERFORMANCE LIQUID-CHROMATOGRAPHY

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    STANOVENÍ ENANTIOMERŮ THEANINU POMOCÍ HPLC, POROVNÁNÍ METOD DETEKCE

  • Original language description

    Neproteinogenní aminokyselina theanin, která je obsažena v čajových lístcích, je známa pro svoje zdravotní účinky jako snižování vysokého krevního tlaku, snižování účinků kofeinu, zlepšování paměti a podpora imunitního systému. Theanin se vyskytuje v doplňcích stravy jako racemát, zatímco by měly obsahovat pouze L-enantiomer. Článek se zabývá optimalitací separace a detekcí nederivatizovaných a derivatizovaných enentiomerů theaninu na teikoplaninové chirální stacionární fázi.Byly stanoveny chromatografické meze detekce a stanovitelnosti s ohledem na vyhodnocení obsahu enantiomerů theaninu v doplňcích stravy.

  • Czech name

    STANOVENÍ ENANTIOMERŮ THEANINU POMOCÍ HPLC, POROVNÁNÍ METOD DETEKCE

  • Czech description

    Neproteinogenní aminokyselina theanin, která je obsažena v čajových lístcích, je známa pro svoje zdravotní účinky jako snižování vysokého krevního tlaku, snižování účinků kofeinu, zlepšování paměti a podpora imunitního systému. Theanin se vyskytuje v doplňcích stravy jako racemát, zatímco by měly obsahovat pouze L-enantiomer. Článek se zabývá optimalitací separace a detekcí nederivatizovaných a derivatizovaných enentiomerů theaninu na teikoplaninové chirální stacionární fázi.Byly stanoveny chromatografické meze detekce a stanovitelnosti s ohledem na vyhodnocení obsahu enantiomerů theaninu v doplňcích stravy.

Classification

  • Type

    Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    107

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    228-232

  • UT code for WoS article

    000322268000008

  • EID of the result in the Scopus database

Result type

Jx - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

Jx

CEP

CB - Analytical chemistry, separation

Year of implementation

2013