Environmetal footprint calculators for food in education and an introduction of Nutritional Footprint as a tool for supporting sustainable food consumption
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11690%2F17%3A10367311" target="_blank" >RIV/00216208:11690/17:10367311 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/553" target="_blank" >https://www.envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/553</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.14712/18023061.553" target="_blank" >10.14712/18023061.553</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kalkulačky environmentálních stop jídla ve vzdělávání a představení Nutriční stopy jako nástroje pro podporu udržitelné spotřeby potravin
Original language description
Studie se zabývá konceptem environmentálních stop a jejich veřejně dostupných kal-kulaček (typicky webových aplikací) v češtině v ČR se specifickým zaměřením na spotřebu potravin. První část studie se zaměřuje na rešerši existujících kalkulaček, jejich charakteris-tiky, nejčastější nedostatky a využívání ve vzdělávání a osvětě z pohledu publikovaných recenzovaných studií. Druhá část článku pak představuje koncept Nutriční stopy jako ná-stroje pro podporu environmentálně udržitelného a zdravého stravování a s ním spojený vývoj nového vzdělávacího nástroje v češtině, tzv. Kalkulačky Nutriční stopy. Na závěr je koncept Nutriční stopy diskutován v kontextu dalších již běžnějších environmentálních stop a jejich kalkulaček (ekologické, uhlíkové, vodní stopy). V neposlední řadě je představen po-tenciální navazující výzkum pro efektivní využití kalkulaček v EVVO a VUR.
Czech name
Kalkulačky environmentálních stop jídla ve vzdělávání a představení Nutriční stopy jako nástroje pro podporu udržitelné spotřeby potravin
Czech description
Studie se zabývá konceptem environmentálních stop a jejich veřejně dostupných kal-kulaček (typicky webových aplikací) v češtině v ČR se specifickým zaměřením na spotřebu potravin. První část studie se zaměřuje na rešerši existujících kalkulaček, jejich charakteris-tiky, nejčastější nedostatky a využívání ve vzdělávání a osvětě z pohledu publikovaných recenzovaných studií. Druhá část článku pak představuje koncept Nutriční stopy jako ná-stroje pro podporu environmentálně udržitelného a zdravého stravování a s ním spojený vývoj nového vzdělávacího nástroje v češtině, tzv. Kalkulačky Nutriční stopy. Na závěr je koncept Nutriční stopy diskutován v kontextu dalších již běžnějších environmentálních stop a jejich kalkulaček (ekologické, uhlíkové, vodní stopy). V neposlední řadě je představen po-tenciální navazující výzkum pro efektivní využití kalkulaček v EVVO a VUR.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
50301 - Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TD03000150" target="_blank" >TD03000150: Nutritional footprint methodology for the assessment of environmental and health aspects of food consumption in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Envigogika
ISSN
1802-3061
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
25
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—