Methodology for calculating Nutritional Footprint and its practical use in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11690%2F18%3A10367328" target="_blank" >RIV/00216208:11690/18:10367328 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR
Original language description
Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR).
Czech name
Metodika stanovení Nutriční stopy a její praktické využití v podmínkách ČR
Czech description
Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR).
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TD03000150" target="_blank" >TD03000150: Nutritional footprint methodology for the assessment of environmental and health aspects of food consumption in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
TD03000150-2017V003
Regulation ID
MŽP/2018/320/94
Technical parameters
Metodický dokument popisuje výběr indikátorů dopadu na životní prostředí pro potraviny a jejich agregaci do jednoho integrovaného indikátoru environmentálního dopadu, tzv. Nutriční stopy. Funkční jednotkou je jedna porce pokrmu a uvedeny jsou také výživové hodnoty s ohledem na zdraví. Dokument obsahuje teoretické ukotvení a popis postupu výpočtu Nutriční stopy. Na základě pilotního testu konceptu v praxi jsou navrženy metodické postupy pro jeho využití a to zejména v oblasti vzdělávání (EVVO a VUR).
Economical parameters
Hlavním přínosem výsledku je přenesení konceptu Nutriční stopy ze zahraničí do českého prostředí jako podklad pro vzdělávání a osvětu v oblasti udržitelné spotřeby potravin. Na základě metodiky již vznikl nový vzdělávací nástroj - webová aplikace Nutriční stopy, který je dostupný široké veřenosti. Socio-ekonomické přínosy metodiky tedy mohou být značné, avšak těžko monetárně vyčíslitelné.
Certification body designation
Ministerstvo životního prostředí
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů