THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACTS FROM GRAPE BYPRODUCTS ON THE METABOLIC ACTIVITY OF CYP1A2 IN HYPERCHOLESTEROLAEMIC RATS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F07%3A00020797" target="_blank" >RIV/00216224:14110/07:00020797 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACTS FROM GRAPE BYPRODUCTS ON THE METABOLIC ACTIVITY OF CYP1A2 IN HYPERCHOLESTEROLAEMIC RATS
Original language description
The enzymatic system of cytochrome P450 (CYP450)is one of the major metabolic enzyme systems. It takes part in metabolism of many exogenous as well as endogenous substrates and its activity may be influenced by many factors (age, sex, pathophysiologicalstatus). One of these factors which is often missed out is diet. Food contain many substances influencing activity of CYP450 and thus biotransformation of potentially toxic agents including drugs. The aim of our work was to prepare extracts from grape byproducts rich in polyphenols and to investigate their influence on the activity of hepatic CYP1A2 in hypercholesterolaemic rats. Phenacetine (PHEN) and paracetamol (PAR)were used as marker substance and specific metabolite in the model of isolated perfused rat liver. Extracts were a administered to male Wistar albino rats by intragastric sond for 40 days. Rats were suplemented by hypercholesteroleamic diet (1,7%). Hypercholesterolemic diet alone had no effect on the activity of CYP450. I
Czech name
Vliv polyfenolických exraktů z vinných matolin na metabolickou aktivitu CYP1A2 u hypercholesterolemických potkanů
Czech description
Enzymatický systém cytochromu P 450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační systémy. Podílí se na metabolismu řady exogenních i endogenních látek a jeho aktivita se může měnit vlivem různých faktorů (pohlaví, věk, patofyziologický stav aj.).Opomíjeným, ale podstatným faktorem je strava, která může obsahovat mnoho látek schopných vyvolávat indukci nebo inhibici CYP450 a tímto mechanismem ovlivňovat biotransformaci mnoha potenciálně toxických látek včetně léčiv. Takové účinky vyykazují např.polyfenolické látky obsažené v dietě. Cílem práce je stanovit vliv hypercholesterolemické diety a extraktů s vysokým obsahem polyfenolických látek získaných z odpadního materiálu při výrobě révového vína (matolin) na metabolickou aktivitu 1A2 izoformy CYP450 na modelu izolovaných perfundovaných jater u potkana. Jako selektivní marker pro stanovení aktivity CYP450 1A2 jsme použili fenacetin a jeho metabolit paracetamol. Po 40 denní perorální aplikaci dvou typů extraktů společně s hypercho
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FR - Pharmacology and apothecary chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
101
Issue of the periodical within the volume
14
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—