THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F07%3A00020487" target="_blank" >RIV/00216224:14110/07:00020487 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME
Original language description
The enzymatic system of cytochrome P 450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems participating in drug metabolism. Both, the induction and inhibition of specific CYP450 isoenzymes are important in terms of the efficacy or toxicity of drugs that are substrates for this system. Within the genetic polymorphism as an essential definition of activity of CYP450 many other factors influence liver oxidative metabolism (i.e. age, sex, administered drugs, diseases). Nutrition state, components ofdiet and exposure to chemical elements belongs to the most important exogenous ones. Polyphenolic compounds are biologically active substances with many protective effects. As well as other components of diet polyphenols can also influence the activity of liver CYP450 and can interfere with administered drugs metabolized by hepatic isoenzymes of CYP450. The aim of our present study was to investigate the influence of polyphenolic extract from grape byproducts and hypercholesterolemic die
Czech name
Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2
Czech description
Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systémumůže být ovlivněna různými faktory. Nutriční stav, složky diety a expozice xenobiotickým látkám patří mezi nejdůležitější z exogenních faktorů. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčivamohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Stejně jako jiné složky stravy mohou i polyfenoly měnit aktivitu CYP450 a interagovat na této úrovni se současně podávanými léčivy. Cílem této práce bylo zjistit vliv polyfenolického extraktu z vinné matoliny (André+Modrý Portugal) a hypercholesterolemické diety na aktivitu jaterní CYP1A2 u potkana. Jak jsme předpokládali neměla hypercholesterolemická dieta na aktivitu CYP1A2 žádný vliv. Domníváme se, že jediný efekt dlouhod
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FR - Pharmacology and apothecary chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Biomedical Papers
ISSN
1213-8118
e-ISSN
—
Volume of the periodical
151
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
109
Pages from-to
104-105
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—