All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Look at food losses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F14%3A00077602" target="_blank" >RIV/00216224:14110/14:00077602 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pohled na plýtvání potravinami

  • Original language description

    Studie FAO naznačuje, že zhruba jedna třetina z potravin vyrobených pro lidskou spotřebu je globálně nevyužitá, což představuje asi 1,3 miliardy tun ročně. Potravinami se plýtvá v celém dodavatelském řetězci, od počáteční zemědělské produkce až po finální spotřebu v domácnostech či jednotlivců. Světová populace by do roku 2050 měla činit zhruba 9 miliard obyvatel. Aby množství potravin toto navýšení pokrylo, je třeba, aby se zemědělská produkce zvýšila. Současně s tímto řešením je však potřeba bojovat proti potravinovým ztrátám a plýtvání potravinami, protože zvýšení produkce potravin stačit nemusí a přírodní zdroje nejsou bezedné. prioritou by však vždy měla zůstat potravinová bezpečnost. S potravinami je třeba nakládat takovým způsobem, abychom negativně neovlivnili jejich bezpečnost a poživatelnost, ale vždy i s ohledem na přírodu, která nám potraviny poskytuje.

  • Czech name

    Pohled na plýtvání potravinami

  • Czech description

    Studie FAO naznačuje, že zhruba jedna třetina z potravin vyrobených pro lidskou spotřebu je globálně nevyužitá, což představuje asi 1,3 miliardy tun ročně. Potravinami se plýtvá v celém dodavatelském řetězci, od počáteční zemědělské produkce až po finální spotřebu v domácnostech či jednotlivců. Světová populace by do roku 2050 měla činit zhruba 9 miliard obyvatel. Aby množství potravin toto navýšení pokrylo, je třeba, aby se zemědělská produkce zvýšila. Současně s tímto řešením je však potřeba bojovat proti potravinovým ztrátám a plýtvání potravinami, protože zvýšení produkce potravin stačit nemusí a přírodní zdroje nejsou bezedné. prioritou by však vždy měla zůstat potravinová bezpečnost. S potravinami je třeba nakládat takovým způsobem, abychom negativně neovlivnili jejich bezpečnost a poživatelnost, ale vždy i s ohledem na přírodu, která nám potraviny poskytuje.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    69

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    153-155

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database