Measurement error in energy and nutriet intake assessment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F19%3A00110955" target="_blank" >RIV/00216224:14110/19:00110955 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2019/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chyby při zjišťování přívodu energie a živin
Original language description
Výběr metody pro zjišťování výživové spotřeby může významně ovlivnit výsledky. Jedním z hlavních zdrojů chyb při nutričním hodnocení je tzv. misreporting – tedy zkreslení uváděných informací o příjmu respondentem, a to jak ve smyslu jeho nadhodnocení – overreporting, tak podhodnocení – underreporting. Misreporting představuje vážnou chybu v odhadu přívodu energie, ale i jednotlivých nutrientů. Určit tyto chyby při zjišťování výživové spotřeby není jednoduché, ale jejich existence vytváří otázku, zda a jak interpretovat a používat získaná data. Následně tak mohou být skryty nebo zkresleny vztahy mezi výživovou spotřebou a s výživou spojenými onemocněními. Před rozhodnutím, zda vyloučit data ovlivněná misreportingem, je nezbytné zjistit více o tom, zda je podhodnocování energetického přívodu náhodným jevem v populaci, koho postihuje a jaké chyby z něj vyplývají. Článek popisuje chyby při nutričním hodnocení, které vedou k under- nebo overreportingu, poskytuje informace, které mohou být použity k minimalizaci těchto chyb.
Czech name
Chyby při zjišťování přívodu energie a živin
Czech description
Výběr metody pro zjišťování výživové spotřeby může významně ovlivnit výsledky. Jedním z hlavních zdrojů chyb při nutričním hodnocení je tzv. misreporting – tedy zkreslení uváděných informací o příjmu respondentem, a to jak ve smyslu jeho nadhodnocení – overreporting, tak podhodnocení – underreporting. Misreporting představuje vážnou chybu v odhadu přívodu energie, ale i jednotlivých nutrientů. Určit tyto chyby při zjišťování výživové spotřeby není jednoduché, ale jejich existence vytváří otázku, zda a jak interpretovat a používat získaná data. Následně tak mohou být skryty nebo zkresleny vztahy mezi výživovou spotřebou a s výživou spojenými onemocněními. Před rozhodnutím, zda vyloučit data ovlivněná misreportingem, je nezbytné zjistit více o tom, zda je podhodnocování energetického přívodu náhodným jevem v populaci, koho postihuje a jaké chyby z něj vyplývají. Článek popisuje chyby při nutričním hodnocení, které vedou k under- nebo overreportingu, poskytuje informace, které mohou být použity k minimalizaci těchto chyb.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
142-143
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—