C-peptide affects the level of glyoxalase 1 in proximal tubular cells in vitro
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F20%3A00118625" target="_blank" >RIV/00216224:14110/20:00118625 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
C-peptid ovlivňuje hladinu glyoxalázy 1 v proximálních tubulárních buňkách in vitro
Original language description
Úvod: Diabetické onemocnění ledvin (DKD) je nejčastější příčinou konečného stádia chronického selhání ledvin (end-stage renal disease, ESRD). Léčebná strategie k zastavení progrese DKD je výborná kompenzace základního onemocnění, kontrola krevního tlaku a lipidů a dalších metabolických parametrů. Nicméně ani striktní dodržování léčebných opatření nemusí vést k zastavení progrese do ESRD. Za jednu z protektivních drah je považován glyoxalázový systém s enzymem glyoxalázou 1 (GLO-1), jehož funkcí je odstraňování reaktivního aldehydu methylglyoxalu, který vzniká při glykolýze a uplatňuje se při vzniku DKD. V poslední době se také uvažuje o úloze C-peptidu v patogenezi DKD. C-peptid, který byl dlouhou dobu považován za biologicky inertní molekulu, prokázal v řadě studií své příznivé účinky jak na molekulární, tak i orgánové úrovni. Zvyšuje aktivitu i expresi vícera antioxidačních molekul, ve studiích na zvířatech a limitovaném počtu lidí vedl ke zlepšení parametrů renálních funkcí. Cílem in vitro experimentu bylo sledovat vliv C-peptidu na GLO-1. Metodika: Exprese GLO-1 byla sledována na imortalizované linii epitelových buněk proximálního tubulu HK-2. Buňky byly kultivovány v základním kultivačním médiu (DMEM + Hams F-12) za čtyř typů podmínek – normoglykémie (NG), normoglykémie + C-peptid (NGC), hyperglykémie (HG) a hyperglykémie + C-peptid (HGC). Normoglykémii odpovídala koncentrace glukózy v kultivačním médiu 7,2 mmol/l a hyperglykémii 25 mmol/l. Koncentrace C-peptidu byla v obou případech 1 nmol/l. Po kultivaci byly z buněk izolovány proteiny, kvantifikovány pomocí Westernblottingu a vztaženy k BETA-aktinu. Výsledky: C-peptid v HG médiu snížil expresi GLO-1 vůči NG (p < 0,01) a NGC (p = 0,03). Patrný je i rozdíl mezi HG a HGC, ale není statisticky signifikantní (p = 0,06). Závěr: C-peptid ve fyziologické koncentraci 1 nmol/l snižuje expresi GLO-1 v hyperglykemických podmínkách u HK-2 buněk. Nabízí se vysvětlení, že při hyperglykémii C-peptid omezuje množstvo glukózy vstupující do glykolýzy nebo methylglyoxal eliminuje jiným způsobem. K zodpovězení této otázky je potřebný další výzkum.
Czech name
C-peptid ovlivňuje hladinu glyoxalázy 1 v proximálních tubulárních buňkách in vitro
Czech description
Úvod: Diabetické onemocnění ledvin (DKD) je nejčastější příčinou konečného stádia chronického selhání ledvin (end-stage renal disease, ESRD). Léčebná strategie k zastavení progrese DKD je výborná kompenzace základního onemocnění, kontrola krevního tlaku a lipidů a dalších metabolických parametrů. Nicméně ani striktní dodržování léčebných opatření nemusí vést k zastavení progrese do ESRD. Za jednu z protektivních drah je považován glyoxalázový systém s enzymem glyoxalázou 1 (GLO-1), jehož funkcí je odstraňování reaktivního aldehydu methylglyoxalu, který vzniká při glykolýze a uplatňuje se při vzniku DKD. V poslední době se také uvažuje o úloze C-peptidu v patogenezi DKD. C-peptid, který byl dlouhou dobu považován za biologicky inertní molekulu, prokázal v řadě studií své příznivé účinky jak na molekulární, tak i orgánové úrovni. Zvyšuje aktivitu i expresi vícera antioxidačních molekul, ve studiích na zvířatech a limitovaném počtu lidí vedl ke zlepšení parametrů renálních funkcí. Cílem in vitro experimentu bylo sledovat vliv C-peptidu na GLO-1. Metodika: Exprese GLO-1 byla sledována na imortalizované linii epitelových buněk proximálního tubulu HK-2. Buňky byly kultivovány v základním kultivačním médiu (DMEM + Hams F-12) za čtyř typů podmínek – normoglykémie (NG), normoglykémie + C-peptid (NGC), hyperglykémie (HG) a hyperglykémie + C-peptid (HGC). Normoglykémii odpovídala koncentrace glukózy v kultivačním médiu 7,2 mmol/l a hyperglykémii 25 mmol/l. Koncentrace C-peptidu byla v obou případech 1 nmol/l. Po kultivaci byly z buněk izolovány proteiny, kvantifikovány pomocí Westernblottingu a vztaženy k BETA-aktinu. Výsledky: C-peptid v HG médiu snížil expresi GLO-1 vůči NG (p < 0,01) a NGC (p = 0,03). Patrný je i rozdíl mezi HG a HGC, ale není statisticky signifikantní (p = 0,06). Závěr: C-peptid ve fyziologické koncentraci 1 nmol/l snižuje expresi GLO-1 v hyperglykemických podmínkách u HK-2 buněk. Nabízí se vysvětlení, že při hyperglykémii C-peptid omezuje množstvo glukózy vstupující do glykolýzy nebo methylglyoxal eliminuje jiným způsobem. K zodpovězení této otázky je potřebný další výzkum.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30109 - Pathology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/NV18-01-00046" target="_blank" >NV18-01-00046: Genetic score in prediction of diabetes and its complications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů