All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Mitochondrial DNA of brewing yeasts and its use in yeast identification

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00076985" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00076985 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60193697:_____/14:#0001047

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek

  • Original language description

    Mitochondrie jsou důležitou buněčnou organelou, která je zodpovědná za výrobu energie v podobě ATP. Mitochondriální DNA je svým složením významně odlišná od chromozomální DNA a lze ji využít k identifikaci a rozlišení spodních a svrchních pivovarských kvasinek. Mitochondriální DNA může být analyzována pomocí restrikčního štěpení celých molekul DNA či pomocí PCR a amplifikace jednotlivých genů či úseků genů na mtDNA, s jejich případnou restrikční analýzou. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. Štěpení celkové mtDNA 4 různými enzymy poskytlo 9 až 12 restrikčních profilů. Vinařské kvasinky vykazovaly odlišný restrikční profil od spodních kmenů. Štěpení podjednotky genu COXII poskytlo dvarůzné profily typické pro S. cerevisiae a S. pastorianus. Tato metoda je vhodná k rychlé kontrole produkčních kmenů kvasinek či případné kontaminaci divokými kvasinkami.

  • Czech name

    Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek

  • Czech description

    Mitochondrie jsou důležitou buněčnou organelou, která je zodpovědná za výrobu energie v podobě ATP. Mitochondriální DNA je svým složením významně odlišná od chromozomální DNA a lze ji využít k identifikaci a rozlišení spodních a svrchních pivovarských kvasinek. Mitochondriální DNA může být analyzována pomocí restrikčního štěpení celých molekul DNA či pomocí PCR a amplifikace jednotlivých genů či úseků genů na mtDNA, s jejich případnou restrikční analýzou. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. Štěpení celkové mtDNA 4 různými enzymy poskytlo 9 až 12 restrikčních profilů. Vinařské kvasinky vykazovaly odlišný restrikční profil od spodních kmenů. Štěpení podjednotky genu COXII poskytlo dvarůzné profily typické pro S. cerevisiae a S. pastorianus. Tato metoda je vhodná k rychlé kontrole produkčních kmenů kvasinek či případné kontaminaci divokými kvasinkami.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů