The occurrence of Toxoplasma gondii in meat of kids and lamb intended for human consumption
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00085893" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00085893 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
Original language description
Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=24) a jehňat (n=15) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskytprotilátek proti T. gondii u 37,5 %, respektive 26,7 % zvířat. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 12,5 % kůzlat a 20,0 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka.
Czech name
Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
Czech description
Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=24) a jehňat (n=15) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskytprotilátek proti T. gondii u 37,5 %, respektive 26,7 % zvířat. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 12,5 % kůzlat a 20,0 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EG - Zoology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů