Vegetables and herbs from farms and market as a source of bacterial contamination
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F17%3A00097903" target="_blank" >RIV/00216224:14310/17:00097903 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zelenina a bylinky z farem a tržní sítě jako zdroj bakteriální kontaminace?
Original language description
Čerstvá zelenina a bylinky jsou považovány za důležitou součást potravy, bohatou z hlediska obsahu vitamínů a vlákniny a zároveň rychlou na přípravu. Většinou se konzumují syrové bez předchozí tepelné úpravy, čímž se zvyšuje riziko vzniku alimentárních nákaz. Ke kontaminaci může docházet v různých fázích od růstu na polích nebo ve sklenících, až po přípravu na prodejní pulty. Riziko kontaminace představuje také kontakt s kontaminovanou závlahovou vodou nebo vodou na oplachování, půdou, hnojem, fekáliemi nebo s divoce žijícími zvířaty. Krátká doba trvanlivosti čerstvých potravin vede k zavádění rychlých detekčních systémů jako je real-time PCR (qPCR). Výhoda této metody spočívá v možnosti identifikovat a kvantifikovat více patogenů současně. Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Byly sledovány a kvantifikovány bakterie Listeria monocytogenes a Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován i výskyt Escherichia coli jako indikátor fekálního znečištění. Vzorky byly vyšetřeny pomocí qPCR a zároveň použitím standardních kultivačních metod. V této studii bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin z farem a z tržní sítě. Celkem 5 vzorků (0,8 %) bylo pozitivních na přítomnost L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován C. spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). Jak vzorky z farem (200 vzorků – 46,2 %) tak vzorky z tržní sítě (76 vzorků – 40 %) byly pozitivní na přítomnost E. coli. Množství L. monocytogenes ve vzorcích se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Získané výsledky ukazují, že konzumace syrové zeleniny a bylin může představovat riziko vzniku alimentárních onemocnění, proto bychom měli zeleninu a byliny před konzumací dobře omýt, tepelně upravit popřípadě odstranit slupky, pokud to jde.
Czech name
Zelenina a bylinky z farem a tržní sítě jako zdroj bakteriální kontaminace?
Czech description
Čerstvá zelenina a bylinky jsou považovány za důležitou součást potravy, bohatou z hlediska obsahu vitamínů a vlákniny a zároveň rychlou na přípravu. Většinou se konzumují syrové bez předchozí tepelné úpravy, čímž se zvyšuje riziko vzniku alimentárních nákaz. Ke kontaminaci může docházet v různých fázích od růstu na polích nebo ve sklenících, až po přípravu na prodejní pulty. Riziko kontaminace představuje také kontakt s kontaminovanou závlahovou vodou nebo vodou na oplachování, půdou, hnojem, fekáliemi nebo s divoce žijícími zvířaty. Krátká doba trvanlivosti čerstvých potravin vede k zavádění rychlých detekčních systémů jako je real-time PCR (qPCR). Výhoda této metody spočívá v možnosti identifikovat a kvantifikovat více patogenů současně. Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Byly sledovány a kvantifikovány bakterie Listeria monocytogenes a Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován i výskyt Escherichia coli jako indikátor fekálního znečištění. Vzorky byly vyšetřeny pomocí qPCR a zároveň použitím standardních kultivačních metod. V této studii bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin z farem a z tržní sítě. Celkem 5 vzorků (0,8 %) bylo pozitivních na přítomnost L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován C. spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). Jak vzorky z farem (200 vzorků – 46,2 %) tak vzorky z tržní sítě (76 vzorků – 40 %) byly pozitivní na přítomnost E. coli. Množství L. monocytogenes ve vzorcích se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Získané výsledky ukazují, že konzumace syrové zeleniny a bylin může představovat riziko vzniku alimentárních onemocnění, proto bychom měli zeleninu a byliny před konzumací dobře omýt, tepelně upravit popřípadě odstranit slupky, pokud to jde.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10600 - Biological sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů