All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Monitoring the microbial risks associated with consumption of vegetables and herbs from farms and from market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F17%3A00099938" target="_blank" >RIV/00216224:14310/17:00099938 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování mikrobiálních rizik spojených s konzumací zeleniny a bylin z farem a tržní sítě

  • Original language description

    K mikrobiální kontaminaci rostlinných produktů dochází v různých fázích výroby od jejich růstu na polích, až po jejich přípravu u spotřebitele. K rizikům mikrobiální kontaminace můžeme zařadit zejména kontakt s kontaminovanou vodou, osobami, půdou, hnojem, fekáliemi nebo zvířaty. Stále vysoké počty hlášených infekcí spojených s konzumací potravin vedou k zavádění rychlých detekčních systémů jako je např. real-time PCR (qPCR). Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci pomocí nově zavedených molekulárních metod celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Studie byla zaměřena na detekci a kvantifikaci Listeria monocytogenes, Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován indikátor fekálního znečištění E. coli. Současně byla sledována také míra kontaminace prostředí (stěry a voda) na farmách. Celkem bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin a 157 vzorků prostředí. U 5 vzorků zeleniny a bylin (0,8 %) byla detekována L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován Cronobacter spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). E. coli byla detekována u 276 vzorků (44,3 %) pomocí qPCR (20,5 % kultivačně). Množství L. monocytogenes ve vzorcích zeleniny a bylin se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku, od 4 x 100 do 1 x 103 pro Cronobacter spp. a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Kultivačně žádný ze vzorků nepřesáhl limit 100 KTJ/g pro L. monocytogenes a u čtyř vzorků bylo zjištěno více než 100 KTJ/g pro E. coli. V žádném ze vzorků prostředí nebyla detekována L. monocytogenes. Cronobacter spp. byl detekován ve dvou vzorcích (1,3 %), ale pouze pomocí qPCR. Pomocí qPCR bylo také zjištěno 73 vzorků (46,5 %) pozitivních na E. coli (8,3 % kultivačně). Žádný ze vzorků vody nepřesáhl limit 100 KTJ/ml pro E. coli.

  • Czech name

    Sledování mikrobiálních rizik spojených s konzumací zeleniny a bylin z farem a tržní sítě

  • Czech description

    K mikrobiální kontaminaci rostlinných produktů dochází v různých fázích výroby od jejich růstu na polích, až po jejich přípravu u spotřebitele. K rizikům mikrobiální kontaminace můžeme zařadit zejména kontakt s kontaminovanou vodou, osobami, půdou, hnojem, fekáliemi nebo zvířaty. Stále vysoké počty hlášených infekcí spojených s konzumací potravin vedou k zavádění rychlých detekčních systémů jako je např. real-time PCR (qPCR). Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci pomocí nově zavedených molekulárních metod celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Studie byla zaměřena na detekci a kvantifikaci Listeria monocytogenes, Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován indikátor fekálního znečištění E. coli. Současně byla sledována také míra kontaminace prostředí (stěry a voda) na farmách. Celkem bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin a 157 vzorků prostředí. U 5 vzorků zeleniny a bylin (0,8 %) byla detekována L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován Cronobacter spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). E. coli byla detekována u 276 vzorků (44,3 %) pomocí qPCR (20,5 % kultivačně). Množství L. monocytogenes ve vzorcích zeleniny a bylin se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku, od 4 x 100 do 1 x 103 pro Cronobacter spp. a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Kultivačně žádný ze vzorků nepřesáhl limit 100 KTJ/g pro L. monocytogenes a u čtyř vzorků bylo zjištěno více než 100 KTJ/g pro E. coli. V žádném ze vzorků prostředí nebyla detekována L. monocytogenes. Cronobacter spp. byl detekován ve dvou vzorcích (1,3 %), ale pouze pomocí qPCR. Pomocí qPCR bylo také zjištěno 73 vzorků (46,5 %) pozitivních na E. coli (8,3 % kultivačně). Žádný ze vzorků vody nepřesáhl limit 100 KTJ/ml pro E. coli.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů