Self-provisioning and sharing as spaces of care?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F21%3A00119040" target="_blank" >RIV/00216224:14310/21:00119040 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://konference2021.ceskasociologicka.org/program/" target="_blank" >http://konference2021.ceskasociologicka.org/program/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
Original language description
Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.
Czech name
Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
Czech description
Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
50704 - Environmental sciences (social aspects)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA19-10694S" target="_blank" >GA19-10694S: Spaces of quiet sustainability: self-provisioning and sharing</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů