Effect of pharmaceutical preservatives on the antibacterial activity of bacteriophages against Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F24%3A00139851" target="_blank" >RIV/00216224:14310/24:00139851 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Efekt farmaceutických konzervantů na antibakteriální účinek bakteriofágů proti Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus
Original language description
Díky časté antibiotické rezistenci představují infekce způsobené patogenními kmeny Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus významnou hrozbu pro lidské zdraví. Proto je potřebné hledat alternativu antibiotické léčby, kterou může být fágová terapie, tedy aplikace bakteriálních virů, tzv. fágů, v léčbě bakteriálních infekcí. Pro její zavedení do praxe je nutné fágy zpracovat do lékové formy s ohledem na proteinový charakter fágových částic tak, aby byla zachována stabilita jejich antibakteriálního efektu. Toto je předmětem naší studie. Pomocí plakové metody jsme stanovili stabilitu počtu infekčních částic u stafylokokového fága rodu Kayvirus a pseudomonádového fága rodu Pbunavirus. Fágy s titrem 10 9 PFU/mL byly skladovány po dobu 13 týdnů ve formě purifikátů ve fyziologickém roztoku s dvanácti farmaceutickými konzervanty, které se uplatňují u řady lékových forem. Konzervant byl uznán jako vhodný pro fágové preparáty, pokud titr fága neklesl pod 10 7 PFU/mL a nebyly zjištěny další inkompatibility (např. vznik sraženiny). Dále byla stanovena stabilita koktejlu dvou výše zmíněných fágů, který byl jako purifikát v SM pufru s titrem 10 8 PFU/mL zpracován do lyofilizovaných maltodextrinových tablet a skladován po dobu šesti měsíců při teplotách 4 a 25 °C. S oběma testovanými fágy byly kompatibilní zástupci solí organických kyselin, fenolů, alkoholů a parabenů. Zpracování fágů do lyofilizovaných tablet dle optimalizovaného postupu vedlo ke zvýšení stability fága rodu Kayvirus ve 25 °C po dobu tří měsíců. Tato tuhá léková forma má navíc řadu výhod jako je jednodušší aplikace, dávkování i skladování. Variabilní stabilita fágů z odlišných rodů pozorovaná v této studii poukazuje na nutnost optimalizace finálního produktu s ohledem na konkrétního terapeutického fága. Prezentované výsledky lze aplikovat v rámci budoucích studií zaměřených na přípravu farmaceutických produktů fágové terapie a jejich dlouhodobější skladování.
Czech name
Efekt farmaceutických konzervantů na antibakteriální účinek bakteriofágů proti Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus
Czech description
Díky časté antibiotické rezistenci představují infekce způsobené patogenními kmeny Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus významnou hrozbu pro lidské zdraví. Proto je potřebné hledat alternativu antibiotické léčby, kterou může být fágová terapie, tedy aplikace bakteriálních virů, tzv. fágů, v léčbě bakteriálních infekcí. Pro její zavedení do praxe je nutné fágy zpracovat do lékové formy s ohledem na proteinový charakter fágových částic tak, aby byla zachována stabilita jejich antibakteriálního efektu. Toto je předmětem naší studie. Pomocí plakové metody jsme stanovili stabilitu počtu infekčních částic u stafylokokového fága rodu Kayvirus a pseudomonádového fága rodu Pbunavirus. Fágy s titrem 10 9 PFU/mL byly skladovány po dobu 13 týdnů ve formě purifikátů ve fyziologickém roztoku s dvanácti farmaceutickými konzervanty, které se uplatňují u řady lékových forem. Konzervant byl uznán jako vhodný pro fágové preparáty, pokud titr fága neklesl pod 10 7 PFU/mL a nebyly zjištěny další inkompatibility (např. vznik sraženiny). Dále byla stanovena stabilita koktejlu dvou výše zmíněných fágů, který byl jako purifikát v SM pufru s titrem 10 8 PFU/mL zpracován do lyofilizovaných maltodextrinových tablet a skladován po dobu šesti měsíců při teplotách 4 a 25 °C. S oběma testovanými fágy byly kompatibilní zástupci solí organických kyselin, fenolů, alkoholů a parabenů. Zpracování fágů do lyofilizovaných tablet dle optimalizovaného postupu vedlo ke zvýšení stability fága rodu Kayvirus ve 25 °C po dobu tří měsíců. Tato tuhá léková forma má navíc řadu výhod jako je jednodušší aplikace, dávkování i skladování. Variabilní stabilita fágů z odlišných rodů pozorovaná v této studii poukazuje na nutnost optimalizace finálního produktu s ohledem na konkrétního terapeutického fága. Prezentované výsledky lze aplikovat v rámci budoucích studií zaměřených na přípravu farmaceutických produktů fágové terapie a jejich dlouhodobější skladování.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů