Staphylococci isolated from water and foods and their antibiotic resistance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001645" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001645 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stafylokoky izolované z vody a potravin a jejich antibiotická rezistence
Original language description
Bylo vyšetřeno celkem 60 vzorků potravin a studniční vody, z nichž bylo vyizolováno 67 kmenů stafylokoků. V celkovém počtu 15 druhů byly nejčastěji zastoupeny S. warneri (25,4 %), S. saprophyticus subsp. saprophyticus (16,4 %) a S. epidermidis (10,4 %).Vyizolované kmeny byly zařazeny do rodu Staphylococcus na základě rodové konfirmace a do druhu pomocí biochemických mikrotestů Staphy test 16 a API Staph testů. U jednotlivých kmenů byla stanovena citlivost na antibiotika diluční mikrometodou. Testovanékmeny byly nejvíce citlivé k teikoplaninu a vankomycinu (100%). Jako nejméně účinná byla označena antibiotika benzylpenicilin a erytromycin, ke kterým jevilo rezistenci 63,5 % (benzylpenicilin) a 44,9 % (erytromycin) všech kmenů sledovaných stafylokoků.
Czech name
Stafylokoky izolované z vody a potravin a jejich antibiotická rezistence
Czech description
Bylo vyšetřeno celkem 60 vzorků potravin a studniční vody, z nichž bylo vyizolováno 67 kmenů stafylokoků. V celkovém počtu 15 druhů byly nejčastěji zastoupeny S. warneri (25,4 %), S. saprophyticus subsp. saprophyticus (16,4 %) a S. epidermidis (10,4 %).Vyizolované kmeny byly zařazeny do rodu Staphylococcus na základě rodové konfirmace a do druhu pomocí biochemických mikrotestů Staphy test 16 a API Staph testů. U jednotlivých kmenů byla stanovena citlivost na antibiotika diluční mikrometodou. Testovanékmeny byly nejvíce citlivé k teikoplaninu a vankomycinu (100%). Jako nejméně účinná byla označena antibiotika benzylpenicilin a erytromycin, ke kterým jevilo rezistenci 63,5 % (benzylpenicilin) a 44,9 % (erytromycin) všech kmenů sledovaných stafylokoků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Development of new procedures for highly reliable analytical control of technologies,materials,food &environment & for med. diagnostic using modern instrumentat</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
ISBN
80-7194-722-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Podivice
Event date
Apr 7, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—