All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP?OES

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00006314" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00006314 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP?OES

  • Original language description

    The method for the determination of Na, K, Ca, Mg, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn in high saline food products (instant soups and seasoning mixtures) using the ICP- OES was developed. The method was shown to be sensitive with limits of detection: Na 1.50, K 12, Ca 0.32, Mg 0.13, P 1.1, Cd 0.16, Cr 0.21, Cu 0.32, Fe 0.30, Mn 0.17, Ni 0.42, Pb 2.1 and Zn 0.21 (in mg kg-1). The method exhibited RSD 2 ? 8%. The proposed method was applied for the analysis of one seasoning supplement, beef and vegetable soup bases and four brands of instant soups acquired in supermarkets and suits for determination of dietary value and nutritional assessment of food intakes.

  • Czech name

    Prvková analýza instantních polévek a kořenících směsí pomocí ICP-OES

  • Czech description

    Byla vyvinuta metoda stanovení Na, K, Mg, Ca, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb a Zn v potravinářských výrobcích (instatní polévky a kořenící směsi) s vysokým obsahem soli pomocí ICP OES. Metoda má tyto detekční limity: Na 1.50, K 12, Ca 0.32, Mg 0.13, P 1.1, Cd 0.16, Cr 0.21, Cu 0.32, Fe 0.30, Mn 0.17, Ni 0.42, Pb 2.1 a Zn 0.21 (v mg kg-1) a relativní směrodatnou odchylku 2 ? 8 %. Navžená metoda byla použita pro analýzu jedné kořenící směsí, hovězích a zeleninových polévkových kostek a 4 druhů instantníchpolévek. Metoda je vhodná pro prvkovou analýzu a následné stanovení nutriční hodnoty potraviny.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    105

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    242-247

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database