Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP?OES
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00006314" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00006314 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP?OES
Original language description
The method for the determination of Na, K, Ca, Mg, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn in high saline food products (instant soups and seasoning mixtures) using the ICP- OES was developed. The method was shown to be sensitive with limits of detection: Na 1.50, K 12, Ca 0.32, Mg 0.13, P 1.1, Cd 0.16, Cr 0.21, Cu 0.32, Fe 0.30, Mn 0.17, Ni 0.42, Pb 2.1 and Zn 0.21 (in mg kg-1). The method exhibited RSD 2 ? 8%. The proposed method was applied for the analysis of one seasoning supplement, beef and vegetable soup bases and four brands of instant soups acquired in supermarkets and suits for determination of dietary value and nutritional assessment of food intakes.
Czech name
Prvková analýza instantních polévek a kořenících směsí pomocí ICP-OES
Czech description
Byla vyvinuta metoda stanovení Na, K, Mg, Ca, P, Cd, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb a Zn v potravinářských výrobcích (instatní polévky a kořenící směsi) s vysokým obsahem soli pomocí ICP OES. Metoda má tyto detekční limity: Na 1.50, K 12, Ca 0.32, Mg 0.13, P 1.1, Cd 0.16, Cr 0.21, Cu 0.32, Fe 0.30, Mn 0.17, Ni 0.42, Pb 2.1 a Zn 0.21 (v mg kg-1) a relativní směrodatnou odchylku 2 ? 8 %. Navžená metoda byla použita pro analýzu jedné kořenící směsí, hovězích a zeleninových polévkových kostek a 4 druhů instantníchpolévek. Metoda je vhodná pro prvkovou analýzu a následné stanovení nutriční hodnoty potraviny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
105
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
242-247
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—