Elemental analysis of flour based ready-oven foods by slurry sampling inductively coupled plasma optical emission spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F08%3A00005899" target="_blank" >RIV/00216275:25310/08:00005899 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Elemental analysis of flour based ready-oven foods by slurry sampling inductively coupled plasma optical emission spectrometry
Original language description
A slurry sampling technique has been utilised for analysis of Na, K Ca, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu and Zn in wheat flour and flour based ready-oven foods using ICP-OES and the standard aqueous calibration technique. 0.1% w/v suspension of samples in 0.1% w/v Triton X-100 and 6% v/v HNO3 was used for analysis. The proposed method was applied for the analysis of two samples of wheat flour and four samples of flour based ready-oven mixtures. The results showed no significant differences with those obtained aftercomplete digestion of these samples.
Czech name
Prvková analýza suspenzí polotovarů na bázi mouky pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem
Czech description
Byla vyvinuta technika dávkování suspenzí pro analýzu Na, K, Cs, Mg, S, P, Fe, Mn, Cu a Zn v mouce a polotovarech na bázi mouky pomocí ICP-OES s použitím vodných kalibračních standardů. K analýze byly použity 0.1 % m/v suspenze vzorků v 0.1% m/v TritonuX-100 a 6% v/v HNO3. Navržená metoda byla aplikována pro analýzu 2 vzorků pšeničné mouky a 4 vzorků moučných polotovarů. Výsledky byly ve shodě s analýzou po kompletním rozkladu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA203%2F06%2F0134" target="_blank" >GA203/06/0134: Using of cryogenic grinding for direct analysis of powdered materials by means ICP OES and XRF methods</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Volume of the periodical
106
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
1246-1252
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—