Analysis of free and bonded phenolic compounds in barley
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898283" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898283 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni
Original language description
Fenolické látky jsou přítomné v ječmeni jako volné nebo vázané v buněčných stěnách s proteiny nebo polysacharidy. Při výrobě sladu dochází enzymatickou činností k jejich uvolňování a to hlavně v průběhu klíčení ječmene. Zastoupení a složení fenolických látek v sladovém šrotu je odlišné podle kvality zpracovávaného sladu. Na počátku varního procesu se ze sladového šrotu uvolňují pouze rozpustné fenolické látky. Látky, které během sladování zůstaly ve vázané formě, nelze při rmutování uvolnit. Obsah rozpustných fenolických látek ve sladu je tak nezanedbatelným faktorem pro kvalitu piva.Rozpustné fenolické látky lze z ječmene extrahovat do vodně-organických rozpouštědel. Jedná se především o volné, nekonjugované fenolické látky a o rozpustné konjugované látky se sacharidy s esterovou nebo etherovou vazbou. Nerozpustné vázané fenolické látky je nutné nejprve z etherové nebo esterové vazby uvolnit kyselou nebo zásaditou hydrolýzou, v uvedeném pořadí. Cílem této práce byla optimalizace extra
Czech name
Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni
Czech description
Fenolické látky jsou přítomné v ječmeni jako volné nebo vázané v buněčných stěnách s proteiny nebo polysacharidy. Při výrobě sladu dochází enzymatickou činností k jejich uvolňování a to hlavně v průběhu klíčení ječmene. Zastoupení a složení fenolických látek v sladovém šrotu je odlišné podle kvality zpracovávaného sladu. Na počátku varního procesu se ze sladového šrotu uvolňují pouze rozpustné fenolické látky. Látky, které během sladování zůstaly ve vázané formě, nelze při rmutování uvolnit. Obsah rozpustných fenolických látek ve sladu je tak nezanedbatelným faktorem pro kvalitu piva.Rozpustné fenolické látky lze z ječmene extrahovat do vodně-organických rozpouštědel. Jedná se především o volné, nekonjugované fenolické látky a o rozpustné konjugované látky se sacharidy s esterovou nebo etherovou vazbou. Nerozpustné vázané fenolické látky je nutné nejprve z etherové nebo esterové vazby uvolnit kyselou nebo zásaditou hydrolýzou, v uvedeném pořadí. Cílem této práce byla optimalizace extra
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Volume of the periodical
108
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"S251"-"S254"
UT code for WoS article
000350417000012
EID of the result in the Scopus database
—