Denitrification effect of bacteria Thiobacillus denitrificans
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898335" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898335 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Denitrifikace činností bakterií Thiobacillus denitrificans
Original language description
Bakterie Thiobacillus denitrificans jsou řazeny mezi obligátně chemolitoautotrofní a fakultativně anaerobní organismy. V oblasti ochrany životního prostředí se jedná o perspektivní organismy, neboť jejich denitrifikační schopnost by mohla být využita jako alternativní způsob pro odstraňování dusičnanů a dusitanů z kontaminovaných vod. V práci byl sledován vliv několika vybraných faktorů na rychlost a průběh denitrifikace činností bakterií Thiobacillus denitrificans a bylo prokázáno, že na denitrifikacinemá žádný vliv sluneční světlo. Pozitivní vliv na denitrifikaci má použití síry o velikosti průměru částic do 5 mm, vyšší koncentrace bakterií Thiobacillus denitrificans a teplota v rozmezí od 21 do 37 °C. Naopak negativní vliv mají hodnoty pH nižší než5,5 v důsledku vzniku kyseliny sírové.
Czech name
Denitrifikace činností bakterií Thiobacillus denitrificans
Czech description
Bakterie Thiobacillus denitrificans jsou řazeny mezi obligátně chemolitoautotrofní a fakultativně anaerobní organismy. V oblasti ochrany životního prostředí se jedná o perspektivní organismy, neboť jejich denitrifikační schopnost by mohla být využita jako alternativní způsob pro odstraňování dusičnanů a dusitanů z kontaminovaných vod. V práci byl sledován vliv několika vybraných faktorů na rychlost a průběh denitrifikace činností bakterií Thiobacillus denitrificans a bylo prokázáno, že na denitrifikacinemá žádný vliv sluneční světlo. Pozitivní vliv na denitrifikaci má použití síry o velikosti průměru částic do 5 mm, vyšší koncentrace bakterií Thiobacillus denitrificans a teplota v rozmezí od 21 do 37 °C. Naopak negativní vliv mají hodnoty pH nižší než5,5 v důsledku vzniku kyseliny sírové.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
DJ - Pollution and water control
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Inovativní sanační technologie ve výzkumu a praxi VII.
ISBN
978-80-86832-82-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
38-44
Publisher name
Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o.
Place of publication
Chrudim
Event location
Praha
Event date
Oct 15, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—