Effect of cyclodextrins on separation of selected natural antioxidants using micellar electrokinetic chromatography
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898765" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898765 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv cyklodextrinů na separaci vybraných přírodních antioxidantů pomocí mielární elektrokinetické chromatografie
Original language description
Cílem práce bylo rozdělit izomery kyseliny chlorogenové (kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová) a isorhamnetin-3-O-rutinosid a kaempferol-3-O-rutinosid, které nebylo možné rozdělit pomocí micelární elektrokinetické chromatografie s použitím decylsíranu sodného jako pseudostacionární fáze. Byl studován vliv přídavku cyklodextrinu do základního elektrolytu na separaci těchto látek. Kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, a kaempferol-3-O-rutinosid se řadí mezi antioxidanty, které se hojně vyskytují v ovoci, zelenině, čajích, medu, pivu, vínu a obilovinách. Antioxidanty pomáhají chránit organismus před působením volných radikálů a tím před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovkou, rakovinou a onemocněnímnervové soustavy.
Czech name
Vliv cyklodextrinů na separaci vybraných přírodních antioxidantů pomocí mielární elektrokinetické chromatografie
Czech description
Cílem práce bylo rozdělit izomery kyseliny chlorogenové (kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová) a isorhamnetin-3-O-rutinosid a kaempferol-3-O-rutinosid, které nebylo možné rozdělit pomocí micelární elektrokinetické chromatografie s použitím decylsíranu sodného jako pseudostacionární fáze. Byl studován vliv přídavku cyklodextrinu do základního elektrolytu na separaci těchto látek. Kyselina neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, a kaempferol-3-O-rutinosid se řadí mezi antioxidanty, které se hojně vyskytují v ovoci, zelenině, čajích, medu, pivu, vínu a obilovinách. Antioxidanty pomáhají chránit organismus před působením volných radikálů a tím před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, cukrovkou, rakovinou a onemocněnímnervové soustavy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-7395-821-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
123-131
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Ovčárna pod Pradědem
Event date
Apr 9, 2014
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—