Application of ?-cyclodextrin in separation of selected isomers of phenolic acids and flavonoids using MEKC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900665" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900665 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
VYUŽITÍ ?-CYKLODEXTRINU PŘI SEPARACI VYBRANÝCH ISOMERŮ FENOLICÝCH KYSELIN A FLAVONOIDŮ POMOCÍ MEKC
Original language description
Práce se zabývá problémem rozdělení strukturně podobných sloučenin pomocí kapilární zónové elektroforézy a micelární elektrokinetické chromatografie. Pseudostacionární fáze byla tvořena dodecylsíranem sodným a byl sledován vliv přídavku ?-cyklodextrinu na separaci vybraných fenolických kyselin a flavonoidů. Dále byl sledován vliv pH pracovního elektrolytu na průběh separace. Analyzované látky (kyselina chlorogenová, neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, kaempforel-3-O-rutinosid, isorhamnetin-3-O-glukosid a kaempferol-3-O-glukosid) patří do skupiny antioxidantů. Tyto látky se hojně vyskytují v bylinách, čaji, medu, obilovinách apod. a pomáhají chránit lidský organismus před působením volných radikálů.
Czech name
VYUŽITÍ ?-CYKLODEXTRINU PŘI SEPARACI VYBRANÝCH ISOMERŮ FENOLICÝCH KYSELIN A FLAVONOIDŮ POMOCÍ MEKC
Czech description
Práce se zabývá problémem rozdělení strukturně podobných sloučenin pomocí kapilární zónové elektroforézy a micelární elektrokinetické chromatografie. Pseudostacionární fáze byla tvořena dodecylsíranem sodným a byl sledován vliv přídavku ?-cyklodextrinu na separaci vybraných fenolických kyselin a flavonoidů. Dále byl sledován vliv pH pracovního elektrolytu na průběh separace. Analyzované látky (kyselina chlorogenová, neochlorogenová a kryptochlorogenová, isorhamnetin-3-O-rutinosid, kaempforel-3-O-rutinosid, isorhamnetin-3-O-glukosid a kaempferol-3-O-glukosid) patří do skupiny antioxidantů. Tyto látky se hojně vyskytují v bylinách, čaji, medu, obilovinách apod. a pomáhají chránit lidský organismus před působením volných radikálů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-7395-926-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
129-139
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Ovčárna pod Pradědem
Event date
Apr 8, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—