Comparison of Chemical Composition and Antibacterial Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Lavandula Officinalis L.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911231" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911231 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské
Original language description
Cílem této práce bylo prozkoumat vliv dvou různých extrakčních metod, konkrétně hydrodestilace (HD) a destilace vodní parou (SD) na chemické složení získaného esenciálního oleje a hydrolátu z levandule lékařské (Lavandula officinalis L.), včetně antimikrobiálních vlastností esenciálního oleje a hydrolátu. Esenciální oleje byly extrahovány z usušených květů levandule lékařské, pocházejících z Chorvatska. Izolované esenciální oleje a odpad destilace (hydrolát) byly charakterizovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (procentuální zastoupení jednotlivých složek). Esenciální oleje získané z obou extrakčních technik vykazovaly diference v chemickém složení i antimikrobiálních vlastnostech. Hlavními složkami v obou olejích byl linalool, lynalyl acetát a eucalyptol. Antimikrobiální účinky esenciálního oleje a hydrolátu byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT). V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans.
Czech name
Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské
Czech description
Cílem této práce bylo prozkoumat vliv dvou různých extrakčních metod, konkrétně hydrodestilace (HD) a destilace vodní parou (SD) na chemické složení získaného esenciálního oleje a hydrolátu z levandule lékařské (Lavandula officinalis L.), včetně antimikrobiálních vlastností esenciálního oleje a hydrolátu. Esenciální oleje byly extrahovány z usušených květů levandule lékařské, pocházejících z Chorvatska. Izolované esenciální oleje a odpad destilace (hydrolát) byly charakterizovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (procentuální zastoupení jednotlivých složek). Esenciální oleje získané z obou extrakčních technik vykazovaly diference v chemickém složení i antimikrobiálních vlastnostech. Hlavními složkami v obou olejích byl linalool, lynalyl acetát a eucalyptol. Antimikrobiální účinky esenciálního oleje a hydrolátu byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT). V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
ISBN
978-80-7560-084-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
8
Pages from-to
165-172
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Jun 12, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—