The study of influence of plasmatic fatty acids on progress of diabetes mellitus type 2
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911260" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911260 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium vlivu plazmatických mastných kyselin na progresi diabetu typu 2
Original language description
Diabetes mellitus je metabolické onemocnění projevující se hyperglykémií a abnormálním metabolismem sacharidů, bílkovin a lipidů. Nejčastější formou onemocnění je diabetes mellitus 2. typu., který je charakterizován inzulínovou rezistencí, klesající produkcí inzulínu vedoucí až k eventuálnímu selhání beta-buněk pankreatu. Diabetes mellitus typu 2 se velice často vyskytuje u obézních lidí. Obezita, zejména s viscerální akumulací tuku, dyslipidémie a určité skupiny mastných kyselin způsobují inzulínovou rezistenci a zvyšují riziko vzniku diabetu. Dlouhodobé účinky určitých typů mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu nejsou však stále úplně jasné. V nedávných studiích však byly zaznamenány potenciálně ochranné účinky mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Naproti tomu příjem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin je spojován se zvýšením rizika onemocnění. Cílem práce tedy bylo zjistit, jak se mění složení mastných kyselin v jednotlivých frakcích při onemocnění diabetes mellitus 2. typu a jaký vliv má tato změna na progresi onemocnění. A jestli lze tyto změny využít jako potencionální biomarkery pro odlišení osob s diabetes mellitus 2. typu od zdravých jedinců.
Czech name
Studium vlivu plazmatických mastných kyselin na progresi diabetu typu 2
Czech description
Diabetes mellitus je metabolické onemocnění projevující se hyperglykémií a abnormálním metabolismem sacharidů, bílkovin a lipidů. Nejčastější formou onemocnění je diabetes mellitus 2. typu., který je charakterizován inzulínovou rezistencí, klesající produkcí inzulínu vedoucí až k eventuálnímu selhání beta-buněk pankreatu. Diabetes mellitus typu 2 se velice často vyskytuje u obézních lidí. Obezita, zejména s viscerální akumulací tuku, dyslipidémie a určité skupiny mastných kyselin způsobují inzulínovou rezistenci a zvyšují riziko vzniku diabetu. Dlouhodobé účinky určitých typů mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu nejsou však stále úplně jasné. V nedávných studiích však byly zaznamenány potenciálně ochranné účinky mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Naproti tomu příjem nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin je spojován se zvýšením rizika onemocnění. Cílem práce tedy bylo zjistit, jak se mění složení mastných kyselin v jednotlivých frakcích při onemocnění diabetes mellitus 2. typu a jaký vliv má tato změna na progresi onemocnění. A jestli lze tyto změny využít jako potencionální biomarkery pro odlišení osob s diabetes mellitus 2. typu od zdravých jedinců.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
ISBN
978-80-7560-084-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
6
Pages from-to
29-34
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Jun 12, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—