Nutrition in...Dysfagia
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F08%3A00007262" target="_blank" >RIV/00216275:25520/08:00007262 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživa u...Poruch polykání
Original language description
Poruchy polykání představují pro pacienty závažná rizika v podobě dehydratace, aspirací a aspiračních pneumonií; významným důsledkem je podvýživa. Některé poruchy lze speciálními technikami rehabilitovat a umožnit pacientovi obnovit dostatečný perorálnípříjem. Nutriční péče je základní součástí léčby. Podle typu dysfagie lze využít perorální nutriční doplňky, modulová dietetika, enterální výživu sondou nebo PEGem. Cenná je konzultace nutričních terapeutů a individualizace nutričního režimu. Velmi důležitý je výběr správné konzistence stravy, kterou dokáže pacient spolknout. Někdy je nutno zahustit tekutiny, jindy změkčit, zvlhčit nebo rozmixovat stravu tuhou. Kvalifikovaná rada a včasné zavedení správné formy výživy včetně výživy enterální podstatně zvyšují kvalitu života pacientů a omezují nepříznivé následky dysfagií.
Czech name
Výživa u...Poruch polykání
Czech description
Poruchy polykání představují pro pacienty závažná rizika v podobě dehydratace, aspirací a aspiračních pneumonií; významným důsledkem je podvýživa. Některé poruchy lze speciálními technikami rehabilitovat a umožnit pacientovi obnovit dostatečný perorálnípříjem. Nutriční péče je základní součástí léčby. Podle typu dysfagie lze využít perorální nutriční doplňky, modulová dietetika, enterální výživu sondou nebo PEGem. Cenná je konzultace nutričních terapeutů a individualizace nutričního režimu. Velmi důležitý je výběr správné konzistence stravy, kterou dokáže pacient spolknout. Někdy je nutno zahustit tekutiny, jindy změkčit, zvlhčit nebo rozmixovat stravu tuhou. Kvalifikovaná rada a včasné zavedení správné formy výživy včetně výživy enterální podstatně zvyšují kvalitu života pacientů a omezují nepříznivé následky dysfagií.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Medicína pro praxi
ISSN
1214-8687
e-ISSN
—
Volume of the periodical
5
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—