All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F09%3A00009404" target="_blank" >RIV/00216275:25520/09:00009404 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vláknina

  • Original language description

    Vláknina je velmi důležitá součást naší stravy, které člověk původně konzumoval značné množství. V průběhu věků svou stravu od vlákniny čistil, nyní se k jejímu požívání opět vrací pro její blahodárné účinky. Vlákninu tvoří nevstřebatelné sacharidy pocházející z rostlin. Jedná se o některé polysacharidy a oligosacharidy, které nelze v zažívacím traktu člověka rozštěpit. Působením střevních bakterií lze vlákninu fermentovat. Krátké mastné kyseliny, které tímto způsobem vznikají, mohou být energeticky využity v játrech. Vláknina reguluje činnost střevní a příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav. Je přidávána i do mnohých přípravků enterální výživy.

  • Czech name

    Vláknina

  • Czech description

    Vláknina je velmi důležitá součást naší stravy, které člověk původně konzumoval značné množství. V průběhu věků svou stravu od vlákniny čistil, nyní se k jejímu požívání opět vrací pro její blahodárné účinky. Vlákninu tvoří nevstřebatelné sacharidy pocházející z rostlin. Jedná se o některé polysacharidy a oligosacharidy, které nelze v zažívacím traktu člověka rozštěpit. Působením střevních bakterií lze vlákninu fermentovat. Krátké mastné kyseliny, které tímto způsobem vznikají, mohou být energeticky využity v játrech. Vláknina reguluje činnost střevní a příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav. Je přidávána i do mnohých přípravků enterální výživy.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Medicína pro praxi

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    6

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database