Sensor of back-scattered light polarization in body cells
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F09%3APU80258" target="_blank" >RIV/00216305:26220/09:PU80258 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Sensor of back-scattered light polarization in body cells
Original language description
The biological tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted and reflected light occurs and different polarization states arise. The back-scattered polarized laser lightexhibits multiple scattering from the surface and subsurface layers of the sample. Notwithstanding this phenomenon is different if the cellular tissues are live or dead. In the case of porcine meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. Although multiple scattering in tissue randomizes incident polarization states, the shift of polarization can be clearly observed in diffusive scattering pattern due to the muscle orientation and meat aging. Accordingly, these temporal changes due to the multiple scattering of backscattered light allow measure the freshness of processed meat.
Czech name
Sensor zpětně rozptýleného polarizačního stavu světla v tkáňových buňkách
Czech description
Biologické tkáně sestávají z buněk o rozměrech větších než je vlnová délka viditelného světla. Při dopadu světla na tkáň dochází k Mieovu rozptylu prošlého i odraženého světla. Zpět rozptýlené polarizované světlo vykazuje mnohonásobný rozptyl jednak na povrchu a zejména z podpovrchových vrstev vzorku. Tento jev je odlišný v případě, kdy tkáňové buňky jsou živé nebo mrtvé. V příapdě vzorků vepřového masa vznikají časové a dynamické změně nejen jako důsledek chemických procesů, ale i geometrických deformací způsobených odpařováním vody z intracelulárních a extracelulárních míst. I když násobný rozptyl v tkáních způsobuje náhodný charakter dopadající polarizace světla, posuv maxima polarizace jasně ukazuje, že závisí na orientaci vláken a době stárnutí vzorku. Časové změny způsobené mnohonásobným rozptylem umožňují měřit čerstvost zpracovaného masa.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JA - Electronics and optoelectronics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA102%2F08%2F1474" target="_blank" >GA102/08/1474: Local optical and electronic characterisation of optoelectronic structures with nanometric resolution</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Optical sensors 2009, Francesco Baldini, Jiri Homola, Robert A. Lieberman (Eds)., SPIE Proceedings, vol. 7356
ISBN
—
ISSN
0277-786X
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
—
Publisher name
SPIE
Place of publication
Bellingham, USA
Event location
Praha
Event date
Apr 20, 2009
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—