All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensor of back-scattered light polarization in body cells

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26220%2F09%3APU80258" target="_blank" >RIV/00216305:26220/09:PU80258 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Sensor of back-scattered light polarization in body cells

  • Original language description

    The biological tissues consist of cells which dimensions are bigger than a wavelength of visible light. Therefore a Mie scattering of transmitted and reflected light occurs and different polarization states arise. The back-scattered polarized laser lightexhibits multiple scattering from the surface and subsurface layers of the sample. Notwithstanding this phenomenon is different if the cellular tissues are live or dead. In the case of porcine meat, there are temporal and dynamic changes not only as a result of chemical process, but also geometric deformations due to the water evaporation from intracellular and extracellular sites. Although multiple scattering in tissue randomizes incident polarization states, the shift of polarization can be clearly observed in diffusive scattering pattern due to the muscle orientation and meat aging. Accordingly, these temporal changes due to the multiple scattering of backscattered light allow measure the freshness of processed meat.

  • Czech name

    Sensor zpětně rozptýleného polarizačního stavu světla v tkáňových buňkách

  • Czech description

    Biologické tkáně sestávají z buněk o rozměrech větších než je vlnová délka viditelného světla. Při dopadu světla na tkáň dochází k Mieovu rozptylu prošlého i odraženého světla. Zpět rozptýlené polarizované světlo vykazuje mnohonásobný rozptyl jednak na povrchu a zejména z podpovrchových vrstev vzorku. Tento jev je odlišný v případě, kdy tkáňové buňky jsou živé nebo mrtvé. V příapdě vzorků vepřového masa vznikají časové a dynamické změně nejen jako důsledek chemických procesů, ale i geometrických deformací způsobených odpařováním vody z intracelulárních a extracelulárních míst. I když násobný rozptyl v tkáních způsobuje náhodný charakter dopadající polarizace světla, posuv maxima polarizace jasně ukazuje, že závisí na orientaci vláken a době stárnutí vzorku. Časové změny způsobené mnohonásobným rozptylem umožňují měřit čerstvost zpracovaného masa.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    JA - Electronics and optoelectronics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA102%2F08%2F1474" target="_blank" >GA102/08/1474: Local optical and electronic characterisation of optoelectronic structures with nanometric resolution</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Optical sensors 2009, Francesco Baldini, Jiri Homola, Robert A. Lieberman (Eds)., SPIE Proceedings, vol. 7356

  • ISBN

  • ISSN

    0277-786X

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • Publisher name

    SPIE

  • Place of publication

    Bellingham, USA

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Apr 20, 2009

  • Type of event by nationality

    WRD - Celosvětová akce

  • UT code for WoS article