All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preconcentration method for determination of an alternative sweetener E 959

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F05%3APU49891" target="_blank" >RIV/00216305:26310/05:PU49891 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959

  • Original language description

    E 959 stejně jako ostatní potravinářská aditiva podléhá kontrole. Díky své vysoké sladivosti je přidáván do potravin ve velmi nízkých koncentracích. Dosud jedinou prekoncentrační technikou předcházející jeho kvantitativnímu stanovení byla extrakce organickými rozpouštědly (methanolem, dimethylsulfoxidem) . Pro rutinní praxi je taková extrakce nepřijatelná zejména kvůli vysoké spotřebě a toxicitě užitých rozpouštědel. Proto byla hledána jiná technika zakoncentrování NHDC založená na odstranění potravinové matrice. K tomuto účelu bylo využito extrakce na pevné fázi (SPE). K finálním analýzám vzorků zakoncentrovaných SPE technikou bylo použito HPLC. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Metoda byla vyvinuta a validována pro vzorky kandytové hmoty, která slouží k lisování tvrdých bonbonů.

  • Czech name

    Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959

  • Czech description

    E 959 stejně jako ostatní potravinářská aditiva podléhá kontrole. Díky své vysoké sladivosti je přidáván do potravin ve velmi nízkých koncentracích. Dosud jedinou prekoncentrační technikou předcházející jeho kvantitativnímu stanovení byla extrakce organickými rozpouštědly (methanolem, dimethylsulfoxidem) . Pro rutinní praxi je taková extrakce nepřijatelná zejména kvůli vysoké spotřebě a toxicitě užitých rozpouštědel. Proto byla hledána jiná technika zakoncentrování NHDC založená na odstranění potravinové matrice. K tomuto účelu bylo využito extrakce na pevné fázi (SPE). K finálním analýzám vzorků zakoncentrovaných SPE technikou bylo použito HPLC. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Metoda byla vyvinuta a validována pro vzorky kandytové hmoty, která slouží k lisování tvrdých bonbonů.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů