Preconcentration method for determination of an alternative sweetener E 959
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F05%3APU49891" target="_blank" >RIV/00216305:26310/05:PU49891 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959
Original language description
E 959 stejně jako ostatní potravinářská aditiva podléhá kontrole. Díky své vysoké sladivosti je přidáván do potravin ve velmi nízkých koncentracích. Dosud jedinou prekoncentrační technikou předcházející jeho kvantitativnímu stanovení byla extrakce organickými rozpouštědly (methanolem, dimethylsulfoxidem) . Pro rutinní praxi je taková extrakce nepřijatelná zejména kvůli vysoké spotřebě a toxicitě užitých rozpouštědel. Proto byla hledána jiná technika zakoncentrování NHDC založená na odstranění potravinové matrice. K tomuto účelu bylo využito extrakce na pevné fázi (SPE). K finálním analýzám vzorků zakoncentrovaných SPE technikou bylo použito HPLC. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Metoda byla vyvinuta a validována pro vzorky kandytové hmoty, která slouží k lisování tvrdých bonbonů.
Czech name
Prekoncentrační metoda pro stanovení náhradního sladidla E 959
Czech description
E 959 stejně jako ostatní potravinářská aditiva podléhá kontrole. Díky své vysoké sladivosti je přidáván do potravin ve velmi nízkých koncentracích. Dosud jedinou prekoncentrační technikou předcházející jeho kvantitativnímu stanovení byla extrakce organickými rozpouštědly (methanolem, dimethylsulfoxidem) . Pro rutinní praxi je taková extrakce nepřijatelná zejména kvůli vysoké spotřebě a toxicitě užitých rozpouštědel. Proto byla hledána jiná technika zakoncentrování NHDC založená na odstranění potravinové matrice. K tomuto účelu bylo využito extrakce na pevné fázi (SPE). K finálním analýzám vzorků zakoncentrovaných SPE technikou bylo použito HPLC. Analýzy byly prováděny na koncentrační hladině 2 - 10 mg/kg. Metoda byla vyvinuta a validována pro vzorky kandytové hmoty, která slouží k lisování tvrdých bonbonů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů