Determination of alternative sveetener E 959 by capillary electrophoresis in candies.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F05%3APU51678" target="_blank" >RIV/00216305:26310/05:PU51678 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.
Original language description
Náhradní sladidlo E 959, neohesperidin dihydrochalkon (NHDC), patří mezi modifikované přírodní látky. NHDC se vyznačuje vysokou sladivostí, je asi 1 500 až 1 800krát sladší než sacharosa. Velmi příznivé chemické a technologické vlastnosti, stejně jako dostupnost výchozích surovin, jej předurčují k použití prakticky do všech typů potravin se sníženým obsahem energie. Obsah NHDC v potravinách, stejně jako ostatních aditiv, podléhá kontrole. Dosud se k jeho stanovení používala převážně kapalinová chromatoografie. V prezentované práci bylo k tomuto účelu využito kapilární elektroforézy. Byl vyvinut separační systém pro stanovení NHDC za použití nepokryté kapiláry o vnitřním průměru 75 um a tzv. biologických pufrů. V prezentované práci bylo jako preseparačního kroku využito techniky odvozené od kapalinové chromatografie - extrakce na pevné fázi (SPE). Byl vyvinut postup zakoncentrování NHDC na oktadecylové pevné fázi, elučním činidlem byl ethanol. Analýzy byly prováděny na koncentrační hlad
Czech name
Stanovení náhradního sladidla E 959 kapilární elektroforézou v cukrovinkách.
Czech description
Náhradní sladidlo E 959, neohesperidin dihydrochalkon (NHDC), patří mezi modifikované přírodní látky. NHDC se vyznačuje vysokou sladivostí, je asi 1 500 až 1 800krát sladší než sacharosa. Velmi příznivé chemické a technologické vlastnosti, stejně jako dostupnost výchozích surovin, jej předurčují k použití prakticky do všech typů potravin se sníženým obsahem energie. Obsah NHDC v potravinách, stejně jako ostatních aditiv, podléhá kontrole. Dosud se k jeho stanovení používala převážně kapalinová chromatoografie. V prezentované práci bylo k tomuto účelu využito kapilární elektroforézy. Byl vyvinut separační systém pro stanovení NHDC za použití nepokryté kapiláry o vnitřním průměru 75 um a tzv. biologických pufrů. V prezentované práci bylo jako preseparačního kroku využito techniky odvozené od kapalinové chromatografie - extrakce na pevné fázi (SPE). Byl vyvinut postup zakoncentrování NHDC na oktadecylové pevné fázi, elučním činidlem byl ethanol. Analýzy byly prováděny na koncentrační hlad
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z konference XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
76-79
Publisher name
VÚPP 2005
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 23, 2005
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—