All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Development of methods for determining of enantiomer of lactic acid in dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87667" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU87667 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích

  • Original language description

    Mezi významné ukazatele kvality kysaných mléčných výrobků patří metabolity přítomných mikroorganismů. Dle typu metabolitu lze odhadnout, o jaké druhy mléčné mikroflóry se jedná a případně usoudit na čistotu použitých mléčných kultur. Hlavním metabolitemsacharolytických mikroorganismů (např. bakterií rodů Streptococcus, Lactococcus) je kyselina mléčná. Tato kyselina existuje ve dvou chirálních formách člověkem odlišně stravitelných. Přítomnost špatně stravitelného, nežádoucího D-enantiomeru kyseliny mléčné v mléčném výrobku je tedy hodnocena jako kontaminace tohoto produktu. Mlékárenský průmysl proto potřebuje ke kontrole kvality kysaných mléčných výrobků účinnou, selektivní a v době ekonomické krize i levnou a ekologickou analytickou metodu stanoveníD(-)-mléčné kyseliny. Tuto alternativu poskytuje použití kapilární elektroforézy. V příspěvku je prezentována vyvíjená nová metoda pro stanovení D- a L-enant

  • Czech name

    Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích

  • Czech description

    Mezi významné ukazatele kvality kysaných mléčných výrobků patří metabolity přítomných mikroorganismů. Dle typu metabolitu lze odhadnout, o jaké druhy mléčné mikroflóry se jedná a případně usoudit na čistotu použitých mléčných kultur. Hlavním metabolitemsacharolytických mikroorganismů (např. bakterií rodů Streptococcus, Lactococcus) je kyselina mléčná. Tato kyselina existuje ve dvou chirálních formách člověkem odlišně stravitelných. Přítomnost špatně stravitelného, nežádoucího D-enantiomeru kyseliny mléčné v mléčném výrobku je tedy hodnocena jako kontaminace tohoto produktu. Mlékárenský průmysl proto potřebuje ke kontrole kvality kysaných mléčných výrobků účinnou, selektivní a v době ekonomické krize i levnou a ekologickou analytickou metodu stanoveníD(-)-mléčné kyseliny. Tuto alternativu poskytuje použití kapilární elektroforézy. V příspěvku je prezentována vyvíjená nová metoda pro stanovení D- a L-enant

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    40

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    96-98

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database