The acrylamide exposure from foods in the Slovak and Czech Republics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90471" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90471 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR
Original language description
Akrylamid je lidský neurotoxin a také mutagenní a genotoxická látka. Podle IARC je akrylamid klasifikován jak pro člověka pravděpodobný karcinogen. Kvůli jeho širokému výskytu v mnoha cereálních potravinách, potravinách z brambor a kávě nelze expozici akrylamidem opomenout. Tato studie je zaměřená na vyhodnocení prvního předběžného průzkumu expozice akrylamidem ve Slovenské a České republice. Četnost a distribuce spotřeby potravin s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu během dne byla zjištěna a zhodnocena v závislosti na pohlaví, věku a národnosti spotřebitelů. Na základě těchto dat byla odhadnuta expozice různých spotřebitelských skupin. Jako nejčastější zdroj expozice akrylamidem u všech spotřebitelů byli identifikovány cereální snacky. Nejvyššívtok akrylamidu - aplikace 2,7 ug na kg tělesné hmotnosti za den - bylo pozorované ve skupině spotřebitelů pod 20 let, což je výsledkem vyšší spotřeby sladkostí. Se stoupa
Czech name
Expozice akrylamidem z potravin v SR a ČR
Czech description
Akrylamid je lidský neurotoxin a také mutagenní a genotoxická látka. Podle IARC je akrylamid klasifikován jak pro člověka pravděpodobný karcinogen. Kvůli jeho širokému výskytu v mnoha cereálních potravinách, potravinách z brambor a kávě nelze expozici akrylamidem opomenout. Tato studie je zaměřená na vyhodnocení prvního předběžného průzkumu expozice akrylamidem ve Slovenské a České republice. Četnost a distribuce spotřeby potravin s předpokládaným vyšším obsahem akrylamidu během dne byla zjištěna a zhodnocena v závislosti na pohlaví, věku a národnosti spotřebitelů. Na základě těchto dat byla odhadnuta expozice různých spotřebitelských skupin. Jako nejčastější zdroj expozice akrylamidem u všech spotřebitelů byli identifikovány cereální snacky. Nejvyššívtok akrylamidu - aplikace 2,7 ug na kg tělesné hmotnosti za den - bylo pozorované ve skupině spotřebitelů pod 20 let, což je výsledkem vyšší spotřeby sladkostí. Se stoupa
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Volume of the periodical
4
Issue of the periodical within the volume
Mimořádn
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
8
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—