All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of dietary exposure of acrylamide in high school student group of CR and SR

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU90472" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU90472 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR

  • Original language description

    Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy aasparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.

  • Czech name

    Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR

  • Czech description

    Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy aasparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Trendy v potravinárstve

  • ISSN

    1336-085X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    15

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database