All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The content of aroma active compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) juice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU92116" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU92116 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého (Sambucus nigra L.)

  • Original language description

    Tato práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého. V teoretické části je popsána charakteristika černého bezu zahrnující jeho druhy, vyšlechtěné odrůdy, obsahové látky a využití. Dále je zde zkráceně shrnuta výroba ovocných šťáv a metoda SPME-GC, která byla pro stanovení vybrána. V experimentální části byla provedena identifikace a kvantifikace aromatických látek v 11 vzorcích s různým obsahem bezové šťávy vždy v kombinaci s jiným typem ovocné šťávy, ředěné nebo neředěnévodou. K zachycení aromaticky aktivních látek bylo použito vlákno CAR/PDMS 85 mikrom. Celkem bylo identifikováno 43 sloučenin: 5 aldehydů, 7 ketonů, 18 alkoholů, 5 esterů a 8 mastných kyselin. Nejvíce aromatických látek se nacházelo ve vzorku obsahujícím 10% bezinkové šťávy čerstvé s 50% jablečné šťávy čerstvé a 40% vody , ale všechny nebylo možné identifikovat. Nejvíce identifikovaných látek bylo pří

  • Czech name

    Obsah aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého (Sambucus nigra L.)

  • Czech description

    Tato práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého. V teoretické části je popsána charakteristika černého bezu zahrnující jeho druhy, vyšlechtěné odrůdy, obsahové látky a využití. Dále je zde zkráceně shrnuta výroba ovocných šťáv a metoda SPME-GC, která byla pro stanovení vybrána. V experimentální části byla provedena identifikace a kvantifikace aromatických látek v 11 vzorcích s různým obsahem bezové šťávy vždy v kombinaci s jiným typem ovocné šťávy, ředěné nebo neředěnévodou. K zachycení aromaticky aktivních látek bylo použito vlákno CAR/PDMS 85 mikrom. Celkem bylo identifikováno 43 sloučenin: 5 aldehydů, 7 ketonů, 18 alkoholů, 5 esterů a 8 mastných kyselin. Nejvíce aromatických látek se nacházelo ve vzorku obsahujícím 10% bezinkové šťávy čerstvé s 50% jablečné šťávy čerstvé a 40% vody , ale všechny nebylo možné identifikovat. Nejvíce identifikovaných látek bylo pří

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin

  • ISBN

    978-80-552-0559-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    257-260

  • Publisher name

    Neuveden

  • Place of publication

    Nitra

  • Event location

    Nitra

  • Event date

    Mar 30, 2011

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article