Utilization of whey for fermentative production of gas
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F12%3APU98507" target="_blank" >RIV/00216305:26310/12:PU98507 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů
Original language description
Bakteriální kmen Clostridium butyricum E16A byl kultivován za anaerobních podmínek v komerčně dostupném RCM bujónu, v RCM bujónu s laktózou a syrovátkou a v samotné syrovátce. Při fermentaci sledován vliv teploty (20, 25 a 37 C), pH (5,6 a 6,9) a typu neutralizátoru na tvorbu vodíku. Při kultivaci v RMC bujónu s obnovenou syrovátkou při 37 C, rozmezí pH 6,0-6,9 bylo ve volně odcházejících plynech detegováno až 50 % vodíku. V kultivačním médiu bylo stanoveno významné množství kyseliny máselné (6,06 g.l-1).
Czech name
Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů
Czech description
Bakteriální kmen Clostridium butyricum E16A byl kultivován za anaerobních podmínek v komerčně dostupném RCM bujónu, v RCM bujónu s laktózou a syrovátkou a v samotné syrovátce. Při fermentaci sledován vliv teploty (20, 25 a 37 C), pH (5,6 a 6,9) a typu neutralizátoru na tvorbu vodíku. Při kultivaci v RMC bujónu s obnovenou syrovátkou při 37 C, rozmezí pH 6,0-6,9 bylo ve volně odcházejících plynech detegováno až 50 % vodíku. V kultivačním médiu bylo stanoveno významné množství kyseliny máselné (6,06 g.l-1).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Development of new modern biotechnological process for more effective utilization of waste water from dairy industry as material source for hydrogen production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů