All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of efficiency of chemical, physical and enzymatic hydrolysis of wasted bread

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU114193" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU114193 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva

  • Original language description

    Nalezení optimálních podmínek pro hydrolýzu polysacharidických substrátů je v dnešní době důležité z hlediska využití těchto materiálů pro fermentace. Důležitým faktorem optimalizace hydrolýzy jsou i náklady. Studovali jsme proto účinnost chemických, fyzikálních a enzymatických hydrolýz, které jsme zároveň porovnávali. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona. Jako substrát pro jednotlivé hydrolýzy byl použit odpadní chléb. Ten byl předupraven mletímna malé částice a následně z něj byla připravena 15% (w/v) suspenze s vodou. Pro chemické hydrolýzy byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzy byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk. Enzymatická hydrolýza byla provedena postupným přidáním ?-amylasy a glukoamylasy.

  • Czech name

    Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva

  • Czech description

    Nalezení optimálních podmínek pro hydrolýzu polysacharidických substrátů je v dnešní době důležité z hlediska využití těchto materiálů pro fermentace. Důležitým faktorem optimalizace hydrolýzy jsou i náklady. Studovali jsme proto účinnost chemických, fyzikálních a enzymatických hydrolýz, které jsme zároveň porovnávali. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona. Jako substrát pro jednotlivé hydrolýzy byl použit odpadní chléb. Ten byl předupraven mletímna malé částice a následně z něj byla připravena 15% (w/v) suspenze s vodou. Pro chemické hydrolýzy byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzy byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk. Enzymatická hydrolýza byla provedena postupným přidáním ?-amylasy a glukoamylasy.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    EI - Biotechnology and bionics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů