Comparison of efficiency of chemical, physical and enzymatic hydrolysis of wasted bread
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU114193" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU114193 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva
Original language description
Nalezení optimálních podmínek pro hydrolýzu polysacharidických substrátů je v dnešní době důležité z hlediska využití těchto materiálů pro fermentace. Důležitým faktorem optimalizace hydrolýzy jsou i náklady. Studovali jsme proto účinnost chemických, fyzikálních a enzymatických hydrolýz, které jsme zároveň porovnávali. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona. Jako substrát pro jednotlivé hydrolýzy byl použit odpadní chléb. Ten byl předupraven mletímna malé částice a následně z něj byla připravena 15% (w/v) suspenze s vodou. Pro chemické hydrolýzy byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzy byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk. Enzymatická hydrolýza byla provedena postupným přidáním ?-amylasy a glukoamylasy.
Czech name
Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva
Czech description
Nalezení optimálních podmínek pro hydrolýzu polysacharidických substrátů je v dnešní době důležité z hlediska využití těchto materiálů pro fermentace. Důležitým faktorem optimalizace hydrolýzy jsou i náklady. Studovali jsme proto účinnost chemických, fyzikálních a enzymatických hydrolýz, které jsme zároveň porovnávali. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona. Jako substrát pro jednotlivé hydrolýzy byl použit odpadní chléb. Ten byl předupraven mletímna malé částice a následně z něj byla připravena 15% (w/v) suspenze s vodou. Pro chemické hydrolýzy byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzy byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk. Enzymatická hydrolýza byla provedena postupným přidáním ?-amylasy a glukoamylasy.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů