CHOKEBERRY AND ELDERBERRY – SMALL FRUIT BUT BIG BENEFIT
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F19%3APU135785" target="_blank" >RIV/00216305:26310/19:PU135785 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit
Original language description
Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.
Czech name
Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit
Czech description
Odrůdy drobného ovoce aronie (Aronia melanocarpa) a bezu černého (Sambucus nigra) představují jedny z nejbohatších zdrojů fenolických antioxidantů. V odrůdách aronie Nero a Viking a černého bezu Bohatka, Dana, Haschberg a Sambo byl stanoven obsah celkových fenolických látek a celkových anthokyanů, dále i vybrané technologicky významné parametry. Šťáva z odrůd Nero a Viking obsahovala: 6,23 a 6,70 g/l celkových fenolických látek; 2,42 a 2,15 g/l celkových anthokyanů; 84,44 a 107,67 g/l redukujících sacharidů. Šťáva ze 4 odrůd černého bezu obsahovala: celkové fenolické látky v rozmezí 5,25 a 8,17 g kyseliny galové/l; celkové anthokyany od 3,25 do 5,41 g kyanidin-3-glukosid/l; redukující sacharidy 53,20 až 61,50 g/L.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
272-279
Publisher name
Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně
Place of publication
Mendelova univerzita v Brně
Event location
Mendelova univerzita v Brně
Event date
Mar 6, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—