All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

CHOKEBERRY – a valuable natural source of healthy substances

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU142312" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU142312 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62156489:43210/21:43921649

  • Result on the web

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2021/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek

  • Original language description

    Odrůdy drobného ovoce druhu aronie (Aronia melanocarpa) představují bohatý zdroj fenolových antioxidantů pro lidskou výživu. Tato studie prezentuje výsledky stanovení celkového obsahu fenolových sloučenin, anthokyanů a vybraných technologicky významných parametrů dvou odrůd vypěstovaných v ČR: Nero a Viking. Na základě provedených analýz byl zjištěn obsah celkových fenolových kyselin 6,23 ± 0,59 g.l-1 a 6,70 ± 0,63 g.l-1 (ekvivalent kyseliny gallové), celkových anthokyanů 2,42 ± 0,10 g.l-1 a 2,15 ± 0,50 g.l-1 (ekvivalent kyanidin-3-galaktosidu) a redukujících sacharidů 84,44 ± 1,96 g.l-1 a 107,67 ± 2,64 g.l-1. Výsledky studie ukazují, že obě sledované odrůdy jsou z tohoto hlediska srovnatelné.

  • Czech name

    ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek

  • Czech description

    Odrůdy drobného ovoce druhu aronie (Aronia melanocarpa) představují bohatý zdroj fenolových antioxidantů pro lidskou výživu. Tato studie prezentuje výsledky stanovení celkového obsahu fenolových sloučenin, anthokyanů a vybraných technologicky významných parametrů dvou odrůd vypěstovaných v ČR: Nero a Viking. Na základě provedených analýz byl zjištěn obsah celkových fenolových kyselin 6,23 ± 0,59 g.l-1 a 6,70 ± 0,63 g.l-1 (ekvivalent kyseliny gallové), celkových anthokyanů 2,42 ± 0,10 g.l-1 a 2,15 ± 0,50 g.l-1 (ekvivalent kyanidin-3-galaktosidu) a redukujících sacharidů 84,44 ± 1,96 g.l-1 a 107,67 ± 2,64 g.l-1. Výsledky studie ukazují, že obě sledované odrůdy jsou z tohoto hlediska srovnatelné.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny. Výživa servis s.r.o. GM FP

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    76

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    122-124

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database