CHOKEBERRY – a valuable natural source of healthy substances
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU142312" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU142312 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43210/21:43921649
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek
Original language description
Odrůdy drobného ovoce druhu aronie (Aronia melanocarpa) představují bohatý zdroj fenolových antioxidantů pro lidskou výživu. Tato studie prezentuje výsledky stanovení celkového obsahu fenolových sloučenin, anthokyanů a vybraných technologicky významných parametrů dvou odrůd vypěstovaných v ČR: Nero a Viking. Na základě provedených analýz byl zjištěn obsah celkových fenolových kyselin 6,23 ± 0,59 g.l-1 a 6,70 ± 0,63 g.l-1 (ekvivalent kyseliny gallové), celkových anthokyanů 2,42 ± 0,10 g.l-1 a 2,15 ± 0,50 g.l-1 (ekvivalent kyanidin-3-galaktosidu) a redukujících sacharidů 84,44 ± 1,96 g.l-1 a 107,67 ± 2,64 g.l-1. Výsledky studie ukazují, že obě sledované odrůdy jsou z tohoto hlediska srovnatelné.
Czech name
ARONIE – hodnotný přírodní zdroj zdraví prospěšných látek
Czech description
Odrůdy drobného ovoce druhu aronie (Aronia melanocarpa) představují bohatý zdroj fenolových antioxidantů pro lidskou výživu. Tato studie prezentuje výsledky stanovení celkového obsahu fenolových sloučenin, anthokyanů a vybraných technologicky významných parametrů dvou odrůd vypěstovaných v ČR: Nero a Viking. Na základě provedených analýz byl zjištěn obsah celkových fenolových kyselin 6,23 ± 0,59 g.l-1 a 6,70 ± 0,63 g.l-1 (ekvivalent kyseliny gallové), celkových anthokyanů 2,42 ± 0,10 g.l-1 a 2,15 ± 0,50 g.l-1 (ekvivalent kyanidin-3-galaktosidu) a redukujících sacharidů 84,44 ± 1,96 g.l-1 a 107,67 ± 2,64 g.l-1. Výsledky studie ukazují, že obě sledované odrůdy jsou z tohoto hlediska srovnatelné.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny. Výživa servis s.r.o. GM FP
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
122-124
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—