Immunotherapies for food allergy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10394995" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10394995 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11140/19:10394995
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ejlfTgQ7xY" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ejlfTgQ7xY</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Imunoterapie potravinové alergie
Original language description
Výskyt potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. V současnosti je její prevalence 6-8% u dětí a 3-4% u dospělých. Standardní péče o pacienty s potravinovou alergií v současné době zahrnuje doporučení diety, edukaci a vybavení pohotovostní medikací včetně autoinjektoru s adrenalinem. Přes eliminační dietu však nejsou vyloučeny závažné reakce v důsledku náhodného požití daného alergenu. Alergen specifická imunoterapie potravinové alergie byla v průběhu posledních let intenzivně zkoumána. Možnosti alergenové imunoterapie potravinové alergie (AIT) zahrnují orální, sublinguální, epikutánní nebo subkutánní aplikaci nativního nebo modifikovaného alergenního proteinu. Imunoterapie spočívá v aplikaci postupně stoupajících dávek alergenu s cíle zvýšení prahové dávky reakce během léčby a v některých případech i s navozením trvalé neodpovídavosti (tolerance). Orální imunoterapie (OIT) má vyšší efekt než sublinguální nebo epikutánní AIT. Podle aktuálních doporučení Evropské akademie alergologické a klinické imunologie (EAACI) je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.
Czech name
Imunoterapie potravinové alergie
Czech description
Výskyt potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. V současnosti je její prevalence 6-8% u dětí a 3-4% u dospělých. Standardní péče o pacienty s potravinovou alergií v současné době zahrnuje doporučení diety, edukaci a vybavení pohotovostní medikací včetně autoinjektoru s adrenalinem. Přes eliminační dietu však nejsou vyloučeny závažné reakce v důsledku náhodného požití daného alergenu. Alergen specifická imunoterapie potravinové alergie byla v průběhu posledních let intenzivně zkoumána. Možnosti alergenové imunoterapie potravinové alergie (AIT) zahrnují orální, sublinguální, epikutánní nebo subkutánní aplikaci nativního nebo modifikovaného alergenního proteinu. Imunoterapie spočívá v aplikaci postupně stoupajících dávek alergenu s cíle zvýšení prahové dávky reakce během léčby a v některých případech i s navozením trvalé neodpovídavosti (tolerance). Orální imunoterapie (OIT) má vyšší efekt než sublinguální nebo epikutánní AIT. Podle aktuálních doporučení Evropské akademie alergologické a klinické imunologie (EAACI) je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30225 - Allergy
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
57-63
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—