All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food allergy in 2019 Fodd allergy in 2019

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10398687" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10398687 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11140/19:10398687

  • Result on the web

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potravinová alergie v roce 2019

  • Original language description

    Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby. Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí. Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období. Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní. Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.

  • Czech name

    Potravinová alergie v roce 2019

  • Czech description

    Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby. Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí. Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období. Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní. Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30225 - Allergy

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Postgraduální medicína

  • ISSN

    1212-4184

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    21

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    283-290

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database