Food allergy in 2019 Fodd allergy in 2019
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10398687" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10398687 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11140/19:10398687
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=ai1P.u87MT</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinová alergie v roce 2019
Original language description
Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby. Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí. Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období. Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní. Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.
Czech name
Potravinová alergie v roce 2019
Czech description
Prevalence potravinové alergie v posledních desetiletích významně narůstá. Cílem práce je shrnutí současných poznatků týkajících se epidemiologie, patogeneze, diagnostiky a léčby. Správná identifikace konkrétních fenotypů a endotypů potravinové alergie může zlepšit náš přístup k léčbě. Fenotyp i endotyp potravinové alergie vznikají na základě interakce genotypu, epigenetických změn a vlivů prostředí. Diagnóza potravinové alergie je založena na zhodnocení anamnézy, průkazu senzibilizace včetně molekulární diagnostiky a provedení expozičních testů. V současné době je studována možnost prevence potravinové alergie, zejména na poli časného zavádění příkrmů v kojeneckém období. Intenzivní výzkumy jsou prováděny na poli alergenové imunoterapie potravinové alergie. Orální imunoterapie má větší efekt než terapie sublingvální nebo epikutánní. Podle aktuálních doporučení EAACI je OIT doporučována jako možnost léčby s cílem zvýšení prahových dávek reakce u dětí s perzistující alergií na kravské mléko, slepičí vejce a arašídy od věku 4-5 let.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30225 - Allergy
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Postgraduální medicína
ISSN
1212-4184
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
283-290
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—