Proven technology for the production of phage lysates
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F02132559%3A_____%2F22%3AN0000001" target="_blank" >RIV/02132559:_____/22:N0000001 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověřená technologie výroby fágových lyzátů
Original language description
Ověřená technologie výroby fágových lyzátů, přesněji „fágových bank“, se zabývá výrobou fágových bank, neboli zásobních fágových lyzátů určených k produkci větších objemů fágových lyzátů. Byla vypracována řízená dokumentace pro přípravu fágových bank k výrobě 4 kmenů bakteriofágů účinných proti druhu Acinetobacter baumannii a 8 kmenů bakteriofágů účinných proti druhu Klebsiella pneumoniae. U fágových bank byl potvrzen požadovaný titr fágů, byla prokázána sterilita fágových bank a byla potvrzena identita bakteriofágů.
Czech name
Ověřená technologie výroby fágových lyzátů
Czech description
—
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/FV40027" target="_blank" >FV40027: Research of bacteriophages that are therapeutically effective against resistant bacterial strains occurring in healthcare facilities.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
MR-022-0822, MR-023-0822
Numerical identification
—
Technical parameters
Technologie výroby bakteriofágových bank (zásobních lyzátů) pro výrobu větších objemů fágů účinných proti bakteriím Klebsiella pneumoniae a Acinetobacter baumannii byla ověřena dle řízené dokumentace, konkrétně dokumentů č. MR-022-0822 a MR-023-0822 . V následujícím textu jsou uvedeny jednotlivé body výrobních procesů. 1) Charakteristika produktů: Anti-klebsiellové (KP4, KP8, KP9, KP10, KP14, KP23, KP33, KP35) a anti-acinetobacterové (AB2, AB3, AB4, AB5) kmeny bakteriofágů byly izolovány z materiálu dodaného Fakultní n nemocnicí Ostrava. Fágové banky dělíme na „master“ a pracovní. Pracovní banky se vyrábí z „master“ fágových bank. Pracovní banky se používají pro výrobu léčivých látek – purifikovaných fágových lyzátů. Kromě samotných bakteriofágů obsahují banky také kultivační médium a glycerol. Fágové banky jsou uchovávány při teplotě -80 ± 20 °C. Rozmražené banky mají žlutou až světle hnědou barvu a roztok je zakalený. Jednu šarži vyrobených bank tvoří 30-40 kryovialek s 1 ml fágové suspenze. Média, roztoky, agary jsou produkované dle předpisu PO-003 společnosti FAGOFARMA 2) Popis jednotlivých produkčních kroků - Oživení bakteriální kultury – vybrané propagační kmeny Klebsiella pneumoniae a Acinetobacter baumannii – rozmražení, inokulace, kultivace. Následuje kontrola čistoty pomocí kultivace a mikroskopická kontrola. - Inokulace "overnight" kultury – odebrání, inokulace a kultivace bakteriální kultury. Následuje kontrola čistoty pomocí kultivace a mikroskopická kontrola. - Kultivace 5 ml fágového lyzátu – nejprve je do bujónu přidána „overnight“ kultura, která je kultivována v třepacím inkubátoru. Po dosažení požadované optické denzity je přidána suspenze s bakteriofágem a roztok s hořečnatými a vápenatými ionty. Suspenze je následně kultivována v třepacím inkubátoru při požadované teplotě po dobu 90±30 min. Následuje kontrola čistoty pomocí kultivace a mikroskopická kontrola. - Inokulace "overnight" kultury – odebrání, inokulace a kultivace bakteriální kultury. - Kultivace 2 × 20 ml fágového lyzátu – nejprve je do bujónu přidána „overnight“ kultura, která je kultivována v třepacím inkubátoru. Po dosažení požadované optické denzity je přidána suspenze s bakteriofágem (z 5 ml lyzátu) a roztok s hořečnatými a vápenatými ionty. Suspenze je následně kultivována v třepacím inkubátoru při požadované teplotě po dobu 90±30 min. Následuje kontrola čistoty pomocí kultivace a mikroskopická kontrola. - Smíchání fágové suspenze s glycerolem a rozplnění suspenze do kryovialek. V této fázi jsou odebrány vzorky pro kontrolu kvality. Následuje uložení bank do -80 ± 20 °C. 4) Kontrola kvality Mezi kontrolní metody patří: - Stanovení titru fága u bank (potence) kultivačně metodou dvojvrstvého agaru - Testování sterility bank, nesmí dojít k nárůstu bakteriálních kolonií - Identifikace bakteriofágů metodou PCR - Průběžně jsou monitorovány čisté prostory, aby se zamezilo kontaminaci
Economical parameters
Základem pro výrobní dokumentaci fágového koktejlu je ověřená technologie výroby fágových bank, tedy zásobních lyzátů, která je výsledkem projektu FV40027. Bakteriofágy charakterizované v průběhu řešení projektu mohou být využity také pro vývoj jiných fágových produktů. Během následujících 4 let očekáváme ekonomický profit v řádu statisíců ročně, během této doby bude probíhat preklinické a klinické hodnocení fágového koktejlu a budou provedeny další kroky směřující k registraci fágového koktejlu jako léčivého přípravku. Pokud bychom predikovali převzetí trhu s antibiotiky v ČR ve výši 10 % po úspěšné registraci léčivého přípravku na bázi fágů (5. rok po ukončení projektu), pak vychází ekonomický přínos z projektu 12,5 mil. Kč v roce 2027, což považujeme za reálný cíl.
Application category by cost
—
Owner IČO
02132559
Owner name
FAGOFARMA s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—